Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem mindennapi terhelésre készítik a járműveket

Szöveg: Kátai Róbert |  2010. március 25. 6:13

Az MH KFOR Kontingens szervezetében a vezető szervek mellett két század található: a lövészszázad a műveleti feladatokat hajtja végre, a támogató század pedig a logisztikai hátteret biztosítja a magyar kontingensnek. A technikai eszközök javításáért, hadrafoghatóságáért az utóbbi állományban lévő javító szakasz felel: elmúlt két hetük igen mozgalmasan telt.

A Hagymási Zsolt hadnagy által irányított javító szakasz 13 főből áll. Az elmúlt két hétben a mindennapi szerelési, javítási feladatokon túl fontos munkája volt a beosztott állománynak: 4-es számú technikai kiszolgálási feladatot hajtottak végre 41 darab technikai eszközön, hogy felkészítsék őket műszaki vizsgára.

BTR-80 harcjárművek, terepjáró tehergépkocsik és terepjáró személygépkocsik sorakoztak a javítóműhely előtt, hogy a hozzáértő kezek elvégezzék rajtuk a szükséges karbantartási, javítási munkafolyamatokat. A szerelők egymás után hajtották végre minden eszközön a kenőanyagok cseréjét, a működőképesség és a fékek ellenőrzését.

1595898950
A folyamatos és rendszeres karbantartás elengedhetetlen a megbízható működés és így a hadrafoghatóság biztosítása érdekében. A műveleti század járőrei naponta nagyjából 800-1000 kilométert tesznek meg sokszor kifejezetten nehéz, hegyi terepen. A támogató század szállító szakaszának gépjárművei pedig alaprendeltetésükön túl rendszeresen részt vesznek CIMIC-projektekben, amikor különböző anyagokat szállítanak.

A javító szakasz által felkészített gépjárműveket a március 22-én érkezett szervizcsoport vizsgáztatja.

A kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezredtől érkezett csoportból 2 fő hatósági műszaki vizsgabiztos, ők ellenőrzik a technikai eszközöket és elvégzik a környezetvédelmi vizsgálatot. A csoport többi tagja pedig a javító szakasz állományának segít az ellenőrzés során esetlegesen felmerülő komolyabb hibák kijavításában. A szervizcsoport munkája nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a kontingens feladatait zavartalanul végezhesse.

1595898950
1595898950