Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem repülhetnek a lengyel MiG-29-es vadászgépek

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. május 17. 13:01

A lengyel légierő parancsnoka, Lech Majewski altábornagy a közelmúltban felszállási tilalommal sújtotta a MiG-29-es flottát, miután 2011. május 5-én, a malborki 41. Harcászati század állományába tartozó Fulcrum egyik RD-33 típusú hajtóműve repülés közben felmondta a szolgálatot.

A vadászgép pilótája egy hajtóművel is sikeresen lehozta a MiG-29-est, a napvilágra került információk szerint a gépben nem keletkezett komolyabb kár. Az esetet követően elrendelték a Fulcrumok ideiglenes felszállási tilalmát, a lengyel MiG-29-es flotta átvizsgálása jelenleg is zajlik.

Az eset miatt a vadászgépek nem vehettek részt az „Eagle Talon" névre keresztelt hadgyakorlaton, melyet 2011. május 10-12. között rendeztek meg a malborki légibázison.

A hadgyakorlaton kívül a felszállási tilalom hatással volt a spanyol Albacete légibázison megrendezett Tactical Leadership programra tervezett repülésre is, hiszen az eset miatt nem repülhetett a helyszínre május 2-án megérkező négy lengyel MiG-29-es sem. A Minsk Mazowiecki 1. Harcászati századának négy Fulcrumja mellett a laski 10. Harcászati század öt Lockheed Martin F-16-osa is átrepült Spanyolországba.