Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO-rádióadás Kadhafi katonáinak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 17. 12:19

Moammer Kadhafi líbiai vezető katonáinak szóló rádióadást indított a NATO, s a műsort líbiai katonai frekvencián sugározzák. A Kadhafi távozását követelő lázadók ellen küzdőket arra szólítják fel, hogy ne harcoljanak népük ellen. Azt közlik velük, hogy a líbiai vezetés régen elveszítette az ellenőrzést az ország fölött, és külföldi zsoldosokat toborzott, akiknek megengedte, hogy „erőszakot tegyenek” a líbiai népen.

„Senkinek sincs joga pokollá változtatni népe életét" – hangzik el a Reuters munkatársai által egy katonai rádión hallott adásban. A figyelmeztető mondatok angolul és (iraki akcentussal) arabul is hallhatóak.

„Válasszatok. Békés Líbiát építetek családotok javára és országotok jobb jövője érdekében, vagy folytatódnak a légicsapások" – figyelmeztetik Kadhafi katonáit.

A műsorban szerepel egy nő, aki azt kérdezi: „Miért, fiam, miért ölöd népünket?", s egy gyerek, aki sírva kéri: „Gyere haza, apa, hagyd abba a harcot!"

Egy NATO-tisztviselő Brüsszelben az adással kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy „a NATO felelős a líbiai nép közszolgálati bejelentésekkel való informálásáért, hogy a civil lakosság, amennyire csak lehet, biztonságban legyen".

CímkékjogNATO