Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Neonácik terrorakciója lehetett az orosz vonatmerénylet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 29. 7:48

Egy szélsőséges orosz neonáci szervezet vállalta magára a Nyevszkij expressz kisiklatását, melynek következtében legalább 26-an meghaltak és mintegy százan megsebesültek. A nyomozó szervek egyelőre nem találtak arra utaló jelet, hogy valóban ez a csoport helyezett volna el pokolgépet az egyik legforgalmasabb orosz vasútvonal sínein.

Pokolgép okozta az oroszországi vonatszerencsétlenséget, amelynek legalább 26 halálos áldozata és mintegy száz sebesültje van – közölte a Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója, miközben állítólag a Combat 18 elnevezésű, a Vér és Becsület katonai szárnyának tartott neonáci szervezet vállalta a felelősséget a merényletért.

A Nyevszkij expressz katasztrófájának helyszínén egy második pokolgépet is találtak, ami felrobbant, de nem teljes erővel, és a robbanásnak sebesültje sincs – közölte Vlagyimir Jakunyin, az orosz vasúttársaság vezérigazgatója szombaton délután.

Dmitrij Medvegyev elnök szombaton videokonferencián tájékozódott a helyzetről, s ekkor mondta Alekszandr Bortnyikov, az FSZP vezetője, hogy a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő Nyevszkij expressz kisiklását pokolgép okozta, amelynek hatóereje 7 kilogramm TNT (trinitro-toluol, ismertebb nevén trotil) robbanóanyagnak felelt meg.

A Combat 18-cal kapcsolatos információt a Mozgalom az Illegális Bevándorlás Ellen elnevezésű szélsőjobb szervezet egyik funkcionáriusa tette közzé honlapján, s erről a közönség számos orosz hírportálon értesülhetett. Később azonban a DPNI cáfolta az értesülést, és a nyomozó szervek azt közölték, hogy egyelőre nem rendelkeznek olyan adattal, amely a Combat 18-ra utalna.

Moszkvában kormánybizottságot hoztak létre a baleset következményeinek felszámolására és a nyomozás menetének követésére: a testület elnöke Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettes szombaton már tartott egy videokonferenciát az érintett főhatóságok képviselőivel.

A Moszkva és Szentpétervár között közlekedő expresszvonat péntek este kisiklott a Moszkvától 350 kilométerre északra fekvő Uglovka településnél. A szerelvényen 682 utas és 29 főnyi személyzet volt. A vonaton lévők közül 18 ember egyelőre eltűntnek számít, de a hatóságok úgy vélik, hogy ők – de legalábbis közülük sokan – alighanem saját lábukon távoztak a helyszínről.

A Szentpétervár-Moszkva vonalon mintegy 1000 méter hosszúságban károsodtak a sínek. Az esti órákban egy sínpáron megindult a forgalom, és a vasút közlése szerint éjfélre mindkét irányban helyreállítják a síneket.