Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Népszerű a Lynx és a Honvéd Kadét Program

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kertész László, Rácz Tünde, Horváth Sztaniszláv |  2023. október 17. 15:48

A Lynx páncélozott gyalogsági harcjármű egyértelműen felkeltette a fiatalok érdeklődését. A Magyar Honvédség egyik legkorszerűbb eszközének kezelésére jelentkezett katonák alapkiképzésébe nyerhetünk betekintést az M1 „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” katonai magazinműsorának eheti adásában, melyben bemutatkoznak a Kratochvilos kadétok is, valamint szintén szó esik a katonák mentális felkészültségének szükségességéről.

Lendületben a sereg forgatás  LYNX gyalogsági harcjármű_1

Hódmezővásárhelyen, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál több hete tart a Magyar Honvédség „Embert a vasra!” kampányára jelentkezett katonák alapkiképzése. A Lynx páncélozott gyalogsági harcjármű vezetésére, kezelésére, használatára készülő közkatonák tűzakadálypályán és lövészeten a közelmúltban vettek részt. A katonákat többek között megtanítják a porral oltó készülék használatára, majd felkészítik őket az égő személyek és járművek oltására. Továbbá begyakorolhatják hogyan kell egy esetleges vegyi vészhelyzetet elhárítani. A „tüzes” kiképzési moduljuk végén pedig komplexen, harcszerű körülmények között, stresszhelyzetben is végrehajtják az említett feladatokat.

TUN_7352

A felvételek tanúsága szerint célba ért az üzenet, miszerint a Lynx üzemeltetéséhez más típusú hozzáállásra, dinamikus, a digitális technikában jártas generációra van szükség. A Magyar Honvédség egyik legújabb és legkorszerűbb harcjárműve, illetve a kezelőinek ígért kiemelt, havi bruttó 737 ezer forintos illetmény felkeltette a fiatalok érdeklődését. A kiképzés embert próbáló, de eddig igen pozitívak a tapasztalatok. Pászthory Domonkos százados, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár az alapkiképző századának parancsnoka elmondta: a közelmúltban bevonult fiatalok között nagyon sok a hatalmas akaraterővel küzdő katona. A fegyelmezettség is rendben van, láthatjuk, hogy a Lynx alapkiképzésének lőgyakorlata nemcsak pontos célzásra, de fegyelmezettségre is tanítja az újonnan bevonultakat.

TUN_6475

A műsorban a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium felé véve az utat megtudhatjuk: az itt tanuló diákok ugyanolyan vagányak, mint a korosztályuk többi tagja, de kadétnak lenni feszesebb tartást jelent. A 2017-ben útjára indult Honvéd Kadét Program célja, hogy tudatosítsa a haza szeretetének és a haza védelmének fontosságát, valamint hozzájáruljon a fiatalok felelős állampolgárrá neveléséhez. A Honvéd Kadét Programhoz csatlakozó iskolák száma az elmúlt esztendőkben folyamatosan emelkedett.

Kovács István alezredes, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatója hangsúlyozta: „A szülői házból hozott értékek összekapcsolódnak a történelmi értékeinkkel és a több évszázados honvéd kultúrával, melynek ötvözetéből mi át tudjuk adni növendékeinknek azokat az értékeket, amelyeket mi fontosnak vélünk. Ők lehetnek a kapocs a polgári lakosság és a majdani hivatásos és szerződéses katonák között.” Az alezredes hozzátette: a Kratochvilos növendékeket közösségi jellem, bajtársias, kitartó, együttműködő jelzők illetik. Egy rendkívül összetartó csapat részese lehet, aki a Kratochvilt választja.

Kratochvil_2

Az országot járva a HadERŐ stábja nagyon sok katonával találkozik. A legkeményebb terepen szolgálók is egyöntetűen azt vallják, hogy a fizikai képesség semmit nem ér mentális, lelki összeszedettség nélkül. A katonákat olyan pszichológusok segítik, akik tisztában vannak azzal, hogy a „hazát szolgáló bátor hősök lelkéhez a bizalmon át vezet az út.” Andó Sándor ezredes, a Magyar Honvédség főpszichológusa elmondta: nagyon fontos a bizalom kiépítése. Minden esetben igaz ez, de kiemelkedően fontos egy missziót illetően, ahol a katona akár fél évet is távol van a családjától. És hogy milyen egy magyar katona egy pszichológus szemével? Nagyon kitartó, küzdő, bátor és a jég hátán is megél.

A „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” október 17-ei adása ide kattintva tekinthető meg.

Kapcsolódó cikkek
Falcon_haderő_3 másolat

Valóra vált álmok

2023. szeptember 26. 12:30