Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Neptun Szigonya

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. június 7. 12:44

Csaknem egy kerek évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a nemzetközi terrorizmus ikonja, arca, Oszama bin Laden megszűnjön fenyegetésnek lenni. A negyvenperces, sikeres akciót ugyanakkor komoly – és jóval kevésbé látványos – háttérmunka előzte meg.

1595919927
Ahhoz, hogy egy rajtaütés sikeres legyen és a célszemély(eke)t semlegesítsék, hosszadalmas, esetünkben több évre visszanyúló felderítési, hírszerzési, elemzői és tervezői munka szükséges. Az eddig kiszivárogtatott információk szerint négy éve, egy európai országban végzett kihallgatás-sorozat közben hangzott el egy olyan futár neve, akiben bin Laden megbízott, így rendszeresen találkoztak. Abu Ahmed al-Kuwaiti személyéről és tevékenységéről 2007 óta gyűjtöttek információkat, s 2010 augusztusában már azt is megfigyelték, ahogy a bizalmi posztot betöltő futár Abbottabad egyik erősen védett épületébe érkezik. Ezután az épület került a figyelem központjába, majd megkezdődött a ház és a benne élő három család aprólékos megfigyelése.

A feladat nehézségét jelzi, hogy még így sem sikerült az akció előtt egyetlen fényképet sem készíteni bin Ladenről. Az összegyűjtött információk alapján ugyanakkor nagy esélye volt annak, hogy a futár, valamint a bátyja családja mellett a házban élő harmadik család feje Oszama bin Laden. Az amerikai katonai és hírszerzési vezetés tanácsait és gyakran egymásnak ellentmondó javaslatait, véleményét mérlegelve végül Barack Obama amerikai elnök a rajtaütés végrehajtása mellett döntött.

Egyedül

A május másodikának éjjelén végrehajtott akcióból teljes mértékben kizárták Pakisztánt. Nem véletlen: a helyi katonai titkosszolgálat, az ISI ezernyi szállal kötődik a különböző iszlám terrorszervezetekhez, így az akció híre egészen biztosan kiszivárgott volna. A kizárólag saját erőkkel végrehajtott, bejelentés nélküli akció ugyanakkor azt jelentette, elegendő számú katonát kell biztosítani ahhoz, hogy a rajtaütés során akár a pakisztáni rendőrökkel, katonákkal is képesek legyenek felvenni a harcot.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 10-én megjelenő számában!)

Címkékterrorizmus