Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs haderőfejlesztés gazdasági prosperitás és pénzügyi erőforrások nélkül

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2022. március 21. 21:40

„Katonáink már bizonyították a NATO kötelékében, hogy képesek együttműködni és a harcot sikeresen megvívni” - hangsúlyozta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) március 21-én, hétfőn. A Magyar Honvédség parancsnoka és dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, nemzeti fegyverzeti igazgató az intézmény Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiumának rendezvényén tartott előadást a biztonság- és iparpolitika után érdeklődő hallgatóknak.

RT1_1402

A Magyar Honvédség parancsnoka hangsúlyozta: a honvédség állományának nagy része rendelkezik harctéri tapasztalattal. „Katonáink már bizonyították a NATO kötelékében, hogy képesek együttműködni és a harcot sikeresen megvívni” – mondta Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program beszerzései során beérkező haditechnikai eszközökről szólva a Magyar Honvédség parancsnoka rámutatott: a nemzetközi együttműködésben végrehajtott, a világ több hadszínterén zajló feladatok során a magyar katonák olyan tapasztalatokat szereztek, amelyeknek köszönhetően hamar elsajátítják az alakulatokhoz érkező haditechnikai eszközök használatát, és a legmagasabb szakmai szinten képesek kezelni azokat.

RT1_1483

„Nincs haderőfejlesztés gazdasági prosperitás és pénzügyi erőforrások nélkül” – emelte ki a hazai haderőfejlesztésre fordított anyagi erőforrásokkal kapcsolatban Maróth Gáspár. A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos rámutatott: a 2010 előtti gazdasági és politikai berendezkedés egy korszerűtlen és leépített haderőt hagyott maga után. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program ilyen helyzetből állította a Magyar Honvédséget felfelé ívelő pályára, amelynek köszönhetően mára korszerű és ütőképes haderő épül hazánkban. Maróth Gáspár a hazai hadiiparral kapcsolatban elmondta: a fejlesztések és beruházások önállóságunkat és sikeres védelmi képességeinket, biztonságpolitikánkat alapozzák meg. „Épülnek a gyáraink és a hadianyaggyártás is fokozatosan települ át Németországból Magyarországra” – mutatott rá a kormánybiztos.

„Kétféle hadiipart lehet felépíteni: az egyik maga alá temeti a gazdaságot, a másik pedig profitot termel. Magyarország az utóbbi utat választotta a védelmiipari beszerzések és fejlesztések terén” –mondta.

RT1_1504

Prof. dr. Takáts Előd a hallgatóknak tartott előadásában pénzügypolitikai példákkal szemléltetve mutatta be az Oroszországot sújtó gazdasági szankciók hatását. Az egyetem rektora a pénzügypolitika fontosságát hangoztatva aláhúzta: egy ország biztonsága sem garantálható sikeres pénzügypolitikai stratégia nélkül.

Az előadások végén Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a hallgatók kérdéseire válaszolt.