Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nógrádi: „Peking tényleg olimpiai lázban ég”

Szöveg: Szűcs László |  2008. július 31. 13:57

A napokban tért vissza több hetes kínai útjáról Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő az ország több nagyvárosában is járt, az ott szerzett tapasztalatairól, élményeiről, valamint a hamarosan kezdődő olimpiai előtti biztonsági előkészületekről nyilatkozott a honvedelem.hu-nak.

Több hetet töltött a közelmúltban Kínában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Tapasztalatai szerint, a hatalmas országban egyre jobb a helyzet, gazdaságuk töretlenül fejlődik, és az augusztus 8-án kezdődő 29. nyári olimpiai játékok biztonsága érdekében is mindent megtesznek a szervezők.

Kínai látogatása során Nógrádi György többek között találkozott a királyi család vezetőivel is. Mint a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a királyi család körülbelül két évvel ezelőtt kapta vissza a pekingi királyi kastélyt, és ma is ott élnek. A család egyébként háromszáz tagú, s ebből – a hagyományok szerint – százan mindig külföldön élnek. Például az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában, vagy érdekes módon Japánban.

Metróvonalak, felhőkarcolók, taxik és csinos lányok

– A királyi család mai vezetője egy ötvenes éveiben járó, japán származású hölgy, akivel volt szerencsém néhány mondatot váltani. Elmondta: a sajtóban szabadon nyilatkozhatnak és a házukat is csak úgy tudják fenntartani, hogy a Kínai Népköztársaság anyagi támogatásában részesülnek – mondta Nógrádi, aki kint tartózkodása alatt eltöltött néhány napot Sanghajban is. Itt azt tapasztalta, hogy az eddigi kilenc metróvonalhoz még hozzáépítettek négyet, vagyis ma már tizenhárom földalatti vonalon utazhat a városban lakó több mint tízmillió ember. Sanghaj emellett arról is híres, hogy Hongkong után itt van a világon legtöbb toronyház. Szám szerint több mint húszezer. S ezzel a számmal jóval leelőzik az USA-t.

– Három évvel ezelőtt voltam utoljára Kínában. Az eltelt években elképesztő fejlődés jellemezte ezt az országot. Természetesen pillanatnyilag is rengeteg a probléma. A WC-k állapota például még ma is minősíthetetlen, de már jóval kevesebben dohányoznak, mint utolsó látogatásom idején. És persze a lányok is jóval csinosabbak, mint korábban. Ami azt jelenti, hogy egészségesebben táplálkoznak, élnek – mesélte a biztonságpolitikai szakértő.

Nógrádi Györgytől megtudtuk azt is, hogy Kínában elképesztően olcsó minden. Például a taxik eddig tíz jüanért szállították az embereket, ám az olimpia közeledtével egy jüannal felemelték az árakat. Vagyis pillanatnyilag körülbelül 260 forintért taxizhatnak az emberek, az indulási helytől számított tíz kilométeres körzeten belül. Ezután a tarifa újabb egy jüannal növekszik. És ami még szokatlan: a környezetvédelemért is megpróbálnak mindent megtenni. Például a szelektív hulladékgyűjtésben is jóval előrébb járnak, mint a fejlett, nyugat-európai országok.

Gazdasági növekedés – ütköző nemzeti érdekek

A gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekről szóval Nógrádi György hangsúlyozta: tudomásul kell vennünk, hogy Ázsia

gazdasága egyre gyorsuló ütemben emelkedik, s ezzel a növekedéssel az Európai Unió nem tud lépést tartani. Ázsián belül is kiemelkedő a kínai gazdaság, amely tavaly a legdinamikusabb, tíz százalékos éves növekedést produkálta.

– Mindez azt jelenti, hogy a kínai nemzeti érdek alapvetően ütközik az amerikai nemzeti érdekkel. És ennek természetesen millió megnyilvánulási formája érzékelhető, miközben Kína mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje ezt az összeütközést. Például mindenhol angol nyelvű jelszavak láthatók, a mozikban amerikai filmeket játszanak, mindenhonnan amerikai zene szól, a fiatalok pedig amerikai pólókat viselnek – mondta Nógrádi, aki emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt évtizedekben a politika már tönkretett két nyári olimpiát. Nevezetesen az akkori világpolitikai rendszerek szemben állása miatt az 1980-as moszkvai és az 1984-es los angeles-i játékokat illetik a mai napig is a „csonka" jelzővel.

– Én személy szerint remélem, hogy a harmadik olimpiába ilyen ostoba módon már nem fog beavatkozni politika! – hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő, hozzátéve: Peking tényleg olimpiai lázban ég. A kínaiak mindent megtesznek az olimpia sikeréréért. „Egy világ, egy álom" – ez a jelszavuk.

Mindezek ellenére, állandósultak az ellenséges nyilatkozatok. Nógrádi György kiemelte, kínai tartózkodásának ideje alatt nem volt olyan nap, hogy a CNN hírtelevízióban – amit minden szállodában fogni lehet – ne jött volna le legalább egy negatív hír, vagy tudósítás Kínáról. Azt például többször is bemutatták, hogy még mindig mennyire rossz a levegő az olimpia helyszínén – alig néhány nappal a játékok ünnepélyes megnyitója előtt.

– Egy hetet töltöttem Pekingben, és ebből semmit nem éreztem. Amikor tovább kellett utaznom, hajnali négy órakor keltem, s láttam, hogy a város mennyire párás. Nos, ezt a képet közölték le mindenütt, azzal a kommentárral, hogy Pekingben még mindig óriási a szmog. Erre én csak azt tudom mondani, hogy amikor ott voltam, akkor a levegő sokkal tisztább volt, mint a világ számos nagyvárosában, beleértve Budapest belvárosát is – mondta Nógrádi György, akinek egyébként leginkább az tetszett, hogy Pekingben a motorkerékpárok nagy része elektromos meghajtású és nem benzin üzemű. Vagyis kevésbé szennyezi a környezetet. És az emberek döntő többsége ilyen kismotorral jár. Emellett természetesen az is megteszi hatását, hogy a fővárosban az egyik napon csak a páros, másnap pedig csak a páros rendszámú gépjárművek közlekedhetnek.

Speciális biztonsági intézkedések

A biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban Nógrádi György megjegyezte: legyen bárhol az ember – például vasúton, szállodában, repülőtéren, vagy éppen a buszon – mindenhol átvilágítják a csomagját. A vasúti kocsikon pedig speciálisan felkészített biztonsági emberek utaznak. Vagyis a kínaiak nem akarnak esélyt adni arra, hogy terrorcselekményeket kövessenek el az olimpiai játékok ideje alatt. Márpedig a hatalmas ország északnyugati részén muzulmánok élnek, akik eddig sok robbantásos merényletet hajtottak végre…

– Az egyik nap a CNN-en beszélt egy muzulmán vezető, aki elmondta: új taktikát alkalmazva, az olimpia idején robbantani fognak. Számomra tragédia, hogy amíg az ókorban az egymással harcoló államok is abbahagyták a háborúkat, addig a 21. század országai, emberei, országai erre nem képesek – kesergett Nógrádi, aki biztos benne, hogy a kínai titkosszolgálatok, és a belügy úgy készült fel az olimpiára, hogy a lehető legkisebb esélye legyen egy merénylet végrehajtásának.

Természetesen mindenki tisztában van azzal, hogy száz százalékos biztonság nincsen, ugyanakkor az is nyilvánvaló: a kínaiak számára presztízs, hogy az olimpiából jól jöjjenek ki. Éppen ezért különlegesen képzett kínai biztonságiak védik majd az olimpiai falut és az olimpiai létesítményeket a játékok ideje alatt.

Szurkol a magyaroknak

A honvedelem.hu Nógrádi Györgytől megtudta azt is, hogy a sportszerető ember lévén az elkövetkező hetekben természetesen követni fogja a sporteseményeket. Szurkol a magyaroknak, akiktől jó eredményeket és legalább 6-8 aranyérmet vár.