Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Növekszik a Várpalota közelében épülő lőszergyár

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. április 4. 12:30

„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.

„A Lynx gyalogsági harcjárművek által használt 30 milliméteres lőszer gyártására alkalmas gyárépületünk abba a készültségi fázisba került, hogy a Rheinmetall nemzetközi hadiipari és járműipari vállalattal közösen át tudjuk adni a később ezt hasznosító vegyesvállalatoknak, így már az építkezés befejezése előtt betelepíthetik azt a technológiát, ami a gyártás alapját fogja képezni. Emellett azt is ünnepeljük, hogy 2025-től már a nagykaliberű tüzérségi lőszerek hazai gyártását is lehetővé tesszük” – fogalmazott honlapunknak prof. dr. Palkovics László.

A vezérigazgató elmondta: „amikor azt a döntést hoztuk, hogy Magyarországon a különböző jármű- és fegyvergyártás mellett lőszer- és robbanóanyaggyártással is fogunk foglalkozni, akkor megvizsgáltuk, hogy az országnak melyik az a része, ami korábban rendelkezett ilyen típusú kompetenciákkal. A választás azért esett Várpalotára, mert egyrészt itt korábban is gyártottak robbanóanyagot és így a gyártáshoz nélkülözhetetlen egyéb vegyipari kapacitás is biztosított.

„Emellett szempont volt a szakértelem, a Pannon Egyetem közelsége, a szakképzési központ gazdag képességcsomagja, valamint a bakonyi lőtér nagyjából egykilométeres távolságban lévő elhelyezkedése. Ennek a lőtérnek azért van jelentősége, mert azokat a lőszereket, amit az itt épülő üzemek gyártani fognak, bizonyos rendszerességgel ki kell próbálni, jelesül a 155 milliméteres tűzérségi lőszer teszteléséhez Európában nincs alkalmasabb és nagyobb lőtér, mint a nullponti lő- és gyakorlótér” – húzta alá a vezérigazgató.

20240404_Varpalotai_Vedelmiipari_Komplexum_alapkoletetel_SZK_05 copy

Prof. dr. Palkovics László kiemelte, hogy tavaly szeptemberben tartották a Várpalota közelében található inotai hőerőművel szemben épülő lőszergyártó komplexum úgynevezett „bokrétaünnepségét”, amelyen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is jelen volt. A 155 milliméteres lőszereket gyártó ingatlan építési engedélyét november 23-án kapta meg a beruházás (a gyártóépület mellett hét NATO-szabványnak megfelelő bunker, egy foszfátozó- és festőépület, valamint egy szociális kantin- és öltözőépület vonatkozásában), de a beruházás keretében – többek között – mintegy 4 kilométernyi belső utat, 23 kilométernyi víziközművet, 2,5 kilométernyi távhővezetéket, valamint két földalatti sprinklertartályt és szivattyúállomást is létesíteni fognak.

A közepes kaliberű – 30 milliméteres – lőszerek gyártása már az idei év utolsó negyedévében, a nagykaliberű – 155 milliméteres – lőszerek gyártása 2025 utolsó negyedévében kezdődhet meg.

A német Rene Gansauge, aki a tavalyi évtől a Rheinmetall fegyver- és lőszerdivíziójának vezérigazgatói tisztségét látja el, ünnepi beszédében lenyűgözőnek nevezte azt az előrelátást, amellyel a magyar kormány néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a düsseldorfi székhelyű vállalattal partneri együttműködésben befektet a haditechnológiába és Magyarország védelmi képességeibe. „Nem csak a partnerség, hanem az együttműködés látványos eredményei is lenyűgözőek” – fejtette ki.

20230922_varpalota_bokretaunnep_KG

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere beszédében felidézte, az általa irányított, mintegy húszezer lakosú város és hazánk szempontjából kiemelt jelentőségű eseményként tekint a Várpalotai Védelmi Ipari Komplexum megépülésére. „Minden nap szembesülünk a kihívás nagyságával, és igyekszünk ennek a lehető legjobban megfelelni” – húzta alá, kiemelve: a Várpalotán élők többsége a munkalehetőségeket, a fejlődést és a szakmai kihívásokat látja a nagyberuházásban. „A Rheinmetall vállalatnak jó híre van Várpalotán. Az eddigi együttműködésünk példaértékű volt, jól megértjük egymást, amiért ezúton is köszönetet mondok Michael Krebs úrnak, a várpalotai gyáregység vezérigazgatójának” – tette hozzá a városvezető.

Az ünnepélyes alapkőletételen Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott mellett jelen voltak a beruházócégek – a ZÁÉV Építőipari Zrt., a bim.GROUP Kft., az Óbuda-Újlak Zrt., az E.ON Hungária Zrt., az MVM XPert Zrt. és a Várpalotai Közszolgáltató Nonprofit Kft. – képviselői is.

Kapcsolódó cikkek