Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyerő pozícióban az oroszok Brazíliában

Szöveg: Háború Művészete |  2009. április 6. 17:55

Hamarosan megkezdődik az orosz gyártmányú harci helikopterek leszállítása Brazília számára – jelentették be Moszkvában. A tervek szerint még idén eljuttatják az első Mi-35 Hind típusú forgószárnyasokat a dél-amerikai országba. Mint ismeretes, Brazília 12 darab korszerű orosz harci helikoptert rendelt mintegy 150 millió dollárért.

A Mi-35-ös az esélyesebbnek tartott európai típusokat legyőzve nyerte el a megrendelést. Az oroszok bíznak abban is, hogy a közeljövőben Szu-35-ös vadász-bombázókat is szállíthatnak a brazil fegyveres erők számára.

Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy reneszánszát éli az orosz fegyverkereskedelem. A világ minden táján adnak el korszerű fegyvereket és haditechnikai rendszereket, legyen szó hadihajókról, helikopterekről vagy harci gépekről. Brazília ráadásul kulcsfontosságú, hiszen a hatalmas ország jó felvevőpiac lehet az olcsó de modern fegyverekre.

A Mi-35-ös (mely a hazánkban is jól ismert Mi-24-es modernizált változata) harci helikopterek exportja vélhetően csak a kezdete a nagyobb volumenű beszerzéseknek, hiszen a következő években várható egy nagyobb, akár 100 gépet is jelentő vadász-bombázó tender kiírása. Az oroszok nem titkoltan a rendkívül ígéretes Szu-35-ös típussal kívánják megszerezni a hatalmas megrendelést.