Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama fogadta harminc katona koporsóját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 10. 7:08

Barack Obama amerikai elnök váratlanul a Delaware állambeli Dover légitámaszpontjára utazott, hogy személyesen fogadja a hétvégén Afganisztánban lelőtt helikopterben életét vesztett 30 katona koporsóját.

A katonák, köztük a tengerészgyalogságnak az Oszama bin Laden terroristavezér likvidálását végrehajtó SEAL különleges alakulatának 22 kommandósa, szombaton Kelet-Afganisztánban vesztette életét egy RPG-támadásban. Az elnök egy, az üzemanyag-felhasználás hatékonyságáról tartott tanácskozáson való részvételét lemondva módosította programját.

A támadásban összesen 38 személy vesztette életét. Az amerikai katonák földi maradványait két C-17-es repülőgép szállította a doveri támaszpontra. A nem nyilvános kegyeleti szertartáson az elnök mellett részt vett Leon Panetta védelmi miniszter, Mike Mullen tengernagy, az amerikai összfegyvernemi vezérkar főnöke és Gary Roughead, a tengerészgyalogság parancsnoka.

Obama elnök 2009-ben eltörölte a külföldön elesett amerikai katonák hazaszállításának médianyilvánosságára vonatkozó tilalmat, a hozzátartozókra bízva annak eldöntését, hogy a sajtó képviselői jelen lehetnek-e a koporsók hazaérkezésekor.

Hétfői televíziós beszédében Barack Obama kijelentette, hogy a veszteség nem riasztja el az Egyesült Államokat afganisztáni küldetésétől.

„Tudom, hogy csapataink továbbra is keményen dolgoznak majd az erősebb afganisztáni kormányzáshoz vezető átmenet megvalósításán, s biztosítják, hogy Afganisztán ne lehessen terroristák menedéke" – jelentette ki Barack Obama, hozzátéve, hogy Amerika eltökélten folytatja a missziót és sikerrel fog járni.