Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama koszorúzás után csapaterősítésről dönt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 12. 9:05

Barack Obama amerikai elnök megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját szerdán, a Veteránok Napján az Arlingtoni Nemzeti Sírkertben. Az elnök mellett a megemlékezésen részt vett a first lady, Michelle Obama, valamint Joe Biden alelnök és felesége is.

Az esős, borongós napon Obama arról beszélt az összes haderőnemet képviselő háborús veteránok előtt, hogy kormánya nem fog megfeledkezni Amerika védelmezőiről. Kifejtette, hogy a veteránoknak egyebek mellett jobb egészségügyi ellátást kell biztosítani.

Úgy fogalmazott, nincs olyan tiszteletadás vagy emlékünnepség, amely igazán ki tudná fejezni azt a hatalmas szolgálatot és áldozatot, amelyet a veteránok, az elesettek és családjuk hoztak hazájuk érdekében.

Az elnök azt mondta, Amerika háborús időket él, és az amerikai hadseregben jelenleg szolgáló katonák már bebizonyították, hogy ugyanolyan hősök, mint azok az elődeik, akik a sírkertben nyugszanak.

A megemlékezés előtt az elnök és a first lady veterán napi reggelin vett részt meghívott vendégekkel a Fehér Házban. A nemzeti temetőben tett látogatása végén az elnöki pár rövid időt töltött a sírkertnek azon a részén, ahol az iraki és afganisztáni háborús hősök fejfái emelkednek.

A The New York Times tudósításában emlékeztetett: Obama néhány órával a háborús áldozatok előtti tisztelgés után ismét tanácskozást tart a Fehér Házban az afganisztáni stratégiáról, közelebb jutva annak bejelentéséhez, hogy mekkora csapaterősítést küld az ázsiai országba. Obama vélhetően több tízezer újabb katonát fog a háborús övezetbe irányítani.

Az Egyesült Államokban először 1938-ban ünnepelték meg a háborús veteránok napját, az első világháború lezárásának 20. évfordulóján, azóta minden év november 11-én tartják meg az állami ünnepet.