Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama mindenki kedvére akar tenni?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 3. 8:26

Az amerikai sajtó jelentős része szerint Barack Obama elnöknek az afganisztáni csapaterősítésről szóló beszéde alapvetően politikai számítást tükröz; az elnök mindegyik oldalnak kedvére akart tenni. A CBS kommentátora kétkedéssel fogadta, hogy Obama egyszerre beszélt az új csapatok küldésének fontosságáról és a haderő kivonásáról.

A CBS szerint ellentmondás, hogy Obama létfontosságúnak tartja a csapaterősítést, de úgymond csak 18 hónapig, ameddig megkezdődik a kivonás.

Az NBC szerint Obama a csapatkivonási menetrend vázolásával a háborút ellenző demokraták dühét akarta lecsillapítani. Az ABC megjegyezte, az elnök nem hagy túl sok időt a csapatoknak az erősítés után, hogy elvégezzék a feladatukat.

A The New York Times úgy fogalmazott: Obama azok számára, akik még támogatják a háborút, csapatokat küld, azok számára pedig, akik ellenzik, távozási stratégiát vázol fel.

A The Washington Post arra hívta fel a figyelmet, hogy a Demokrata Párt kongresszusi vezetői visszafogottan nyilatkoztak Obama tervéről, a republikánusok pedig kétkedéssel fogadták a távozási stratégiát. Obamának érezhetően kemény harcot kell még vívnia, hogy “eladja" stratégiáját.

A McClatchy hírportál arról írt: a Pentagonból már olyan hangokat hallani, hogy az afganisztáni stratégiát megrontották a washingtoni politikai számítások, az elnök alapvetően nem az afganisztáni és a pakisztáni biztonsági helyzet fényében döntött.

A legtöbb konzervatív politikus a csapatkivonási dátumot bírálta Obama beszédében, amely a West Point-i katonai akadémián hangzott el. John McCain szenátor, volt elnökjelölt kijelentette, hogy a csapaterősítést illetően az elnök helyesen döntött, de a kivonás dátumának önkényes kijelölésével nem tud egyetérteni.

1595894140
 

A konzervatív Fox News értékelése szerint a 30 ezer katona Afganisztánba küldéséről szóló elnöki döntés azt tükrözi, hogy csökkent Joe Biden befolyása, ugyanis az alelnök volt egyike azon politikusoknak, akik korábban a leghatározottabban ellenezték a csapaterősítést.

Michael Moore, a szókimondásáról ismert liberális világnézetű Oscar-díjas filmrendező azt mondta: az elnök hibázik. A rendező továbbra is úgy gondolja, hogy Obama alapvetően jó szándékú, de a rossz emberekre, a tábornokokra hallgat, mint sok elődje.

Az amerikai sajtóban csak elvétve szerepeltek hírek arról, hogy Obama beszéde idején, kedd este halottas menet volt a Fehér Háznál: a Code Pink háborúellenes szervezet fekete ruhába öltözött tagjai – mind nők – egy koporsóval vonultak fel a háború áldozatainak gyászolására, valamint annak jelképezésére, hogy szerintük az elnök a csillagászati összegekbe kerülő afganisztáni háború oltárán feláldozza az egészségügyi és oktatási reformot.