Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obamának nem sikerült meggyőznie Sarkozyt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 26. 8:59

Franciaország nem küld több harcoló alakulatot Afganisztánba, csak kiképzőket és civil szakembereket – közölte hétfőn a francia elnök. „Ha szükség van több emberre a kiképzéshez, a rendőrség mellé, a lakosság megsegítésére, Afganisztán megsegítésére, miért ne? De harcoló alakulatokat? Nem” – válaszolta egy kérdésre Nicolas Sarkozy a TF1 tv-adó műsorában.

Diplomáciai forrásból úgy tudni, Barack Obama amerikai elnök nemrég igyekezett meggyőzni a francia államfőt arról, hogy vezényeljen még több katonát Afganisztánba, hogy segítse az egyre terjeszkedő tálib lázadók elleni harcot.

Párizs korábban azt jelezte, hogy az amerikai kérésre a csütörtöki nagyszabású londoni Afganisztán-konferencián ad végleges választ.

Sarkozy emlékeztetett arra, hogy amikor másfél évvel ezelőtt a parlament hozzájárulását kérte az akkori 700 fős francia csapaterősítéshez, ígéretet tett arra, hogy ezt követően több harcoló alakulatot nem küld Franciaország Afganisztánba.

„Próbálom az ígéretemet és szavamat lelkiismeretesen betartani" – hangsúlyozta. A francia elnök ugyanakkor megerősítette, hogy csapatkivonást nem tervez. „Franciaország Afganisztánban marad, mert ez kívánja a biztonságunk" – fogalmazott Sarkozy. Jelezte, hogy a legfőbb kockázat az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánt érinti, mert az nukleáris fegyverrel rendelkezik.

A katonák számát tekintve Franciaország jelenleg a negyedik legjelentősebb résztvevője az afganisztáni missziónak: eddig 3750 katonát mozgósított, ebből 3300 állomásozik ténylegesen az ázsiai országban.

 

Az Afganisztánban múlt év végén elrabolt két francia újságíró az államfő szerint „életben van és egészséges, de a helyzet nagyon nehéz és nagyon veszélyes". Sarkozy elmondta, hogy találkozott az újságírók családjával és arról biztosította őket, hogy minden energiáját, hasonlóan az Afganisztánban állomásozó francia katonákéhoz, mozgósította azért, hogy a tévések kiszabaduljanak.

A France 3 közszolgálati televízió újságíróit december 30-án rabolták el Kabultól északra mintegy 120 kilométerre, Kapisza tartományban. A térségben francia katonák állomásoznak a tálibok ellen küzdő, NATO vezette nemzetközi misszió keretében.A múlt hétvégén felháborodást váltott ki politikai és szakmai körökben az elnöki hivatal vezetőjének nyilatkozata, amelyben az elrabolt újságírók kapcsán azt mondta, hogy „nem kellene mindenáron a szenzációt keresnie" a sajtónak. Claude Guéant az újságírók felkutatatására indított akció „jelentős összegéről" is beszélt, idézve az államfőt, aki szerinte meggondolatlansággal vádolta meg a tévéseket.