Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz tábornok járt Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Búz Csaba |  2011. április 15. 11:57

A hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyába látogatott el április 13-án, szerdán a NATO Gyorsreagálású Hadtest parancsnoka, Gian Marco Chiarini altábornagy, és segédtisztje Massimo Artemi alezredes. A vendégeket Kovács József ezredes, a helyőrség parancsnoka fogadta. Ezt megelőzően a delegációt Székesfehérváron, udvariassági látogatáson fogadta Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka.

A látogatás során elhangzott, a NATO hadtest műveleti spektruma igen széles: az alegységek a katonai akciókon kívül természeti katasztrófák, humanitárius segítségnyújtások, béketámogató műveletek és terrorelhárító bevetések során is alkalmazhatók. Kiderült az is, hogy a Milánó közelében található többnemzetiségű NRDC-ITA parancsnokság személyi állományának hetven százalékát Olaszország biztosítja, a fennmaradó beosztásokra delegálhatnak tiszteket és tiszthelyetteseket a résztvevő nemzetek.

Az olasz nemzetiségű altábornagy szakmai látogatásának célja a NATO erők részére felajánlott 62. Lövészzászlóalj megtekintése volt. Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka előadásában bemutatta a dandárt, annak felépítését, majd Dienes Ádám őrnagy, a 62. Lövészzászlóalj megbízott parancsnoka beszélt az általa vezetett alegységről. 

Az előadásokat követő haditechnikai bemutatón a vendégek megtekinthették az alakulatnál rendszeresített technikai eszközöket, majd a program a tatárszentgyörgyi lőtéren folytatódott, ahol Chiarini altábornagy a Fábián László alezredes, parancsnok által vezetett 3. Lövészzászlóalj köteléklőgyakorlatát tekintette meg.

1595917222
 
1595917222
 
1595917223
 
1595917223
 

 
 Fotó: A szerző felvételei