Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet Dagesztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 6. 10:44

Hat rendőr meghalt, tizennégy ember pedig megsebesült egy öngyilkos merénylő pokolgépes támadásában szerda reggel az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Dagesztánban. A terrorcselekmény a terület fővárosában, Mahacskalában a közlekedésrendészet székházánál történt.

A támadó Niva típusú terepjárójával megpróbált behatolni a rendőrségi épület udvarába, miközben onnét egy jármű éppen kifele tartott. Ez utóbbi vezetője, észrevéve a gyanús autót, nekihajtott. A robbanásban öt rendőr azonnal meghalt, egy hatodik a kórházba szállítást követően. A sebesültek között van két civil is.

Az első vizsgálatok szerint a merénylő autójában lévő robbanóanyag 50-70 kilogramm TNT-nek (trinitro-toluol, ismertebb nevén trotil) felelt meg. A robbanásban 300 méteres körzetben betörtek a környező épületek ablakai. Több személygépkocsi megrongálódott.

Dagesztánban, akárcsak a Kaukázustól északra lévő egész térségben hosszú évek óta folyamatos harc dúl a viszonylag kis létszámú muzulmán szélsőségesek és az orosz erők között, rendszeresek a támadások a rendőrök és katonák ellen, valamint a fegyveres erők különleges műveletei a muzulmán harcosok ellen. A felkelők egy pontosabban nem körvonalazott észak-kaukázusi “emírség" létrehozásáért harcolnak.