Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önkéntes tartalékos szolgálat: nagy az érdeklődés

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. január 9. 12:40

Új korszak kezdődött 2012. január 1-jével az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésében, hiszen megindult a nem őrzés-védelmi feladatokra felkészítendő állomány felvétele. Egy hét után igen kedvezőek a tapasztalatok.

Mint azt a honvedelem.hu kérdésére Vanyur Tibor ezredes (képünkön), a nemrég megalakult MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) parancsnoka elmondta, egyelőre nehéz pontos adatokat mondani a jelentkezések számát illetően, hiszen a regisztráció és a jelentkezés elválik egymástól.

„A regisztráció szándéknyilatkozat, mintegy érdeklődést fejez ki. A hivatalos formájú jelentkezésnek ennél több mozzanata van. A regisztrációk ugyanakkor folyamatosak, a regisztráltak száma most már több mint kétezer", fogalmazott a parancsnok. Az ezredes elmondta: a program iránti érdeklődéssel eddig sem volt probléma, a január 4-ei sajtónyilvános napot követően azonban érezhetően robbanásszerűen megnövekedett a potenciális jelentkezők száma. Ennek következtében Budapesten, Veszprémben, Salgótarjánban a teljes kapacitáson felül kell működnie az irodáknak, azok előtt ugyanis klasszikus „sorban állás" alakult ki. Az elmúlt néhány napban az önkéntes műveleti tartalékos regisztráltak száma ötszáz fővel nőtt.

1595929831
Ami a „sorban állók" összetételét illeti, többségben vannak köztük a járadékos katonák, ám – főleg a sajtónyilvános nap után – tovább nőtt a civil érdeklődők száma is. Az összes jelenlegi regisztrált mintegy 25 százaléka nem volt hivatásos, illetve szerződéses katona vagy rendvédelmi állományú. „Ez pozitívum, hiszen nem egy volt katonák számára létrehozott klubról van szó, hanem nyitott rendszerről, ahová várjuk a civilek jelentkezését is", emelte ki Vanyur Tibor. Korfa szerinti kimutatás egyelőre nem készült az érdeklődőkről, de mivel a járadékos katonák közül jelentkeznek a legtöbben, jelenleg az ötvenesek korosztálya a legnagyobb.

Az ezredes szerint az irodákat felkereső érdeklődők körében általában nincsenek komolyabb félreértések a tartalékos szolgálat jellegét illetően: a járadékos katonák például gyakorlatilag kivétel nélkül tisztában vannak vele, hogy nem napi állandó munkavégzésre jelentkeznek.

„Olyanok persze akadtak, akik visszariadtak a komoly egészségügyi, fizikai és pszichikai vizsgálattól, és olyanok is, akik azután álltak el szándékuktól, miután megtudták, hogy a Magyar Honvédség éves szinten átlagosan 60 napos szolgálatra hívná be a tartalékosokat. Tehát akadnak olyan elemek a programban, amelyek alapján a regisztráltak egy része visszalép és nem viszi tovább a folyamatot, de az ő százalékos arányuk nem túl magas." A jelentkezők körében egyébként átlagosan heti két alkalommal tartanak alkalmasságvizsgálatot. Január első hetében két felmérés volt, a második héten egy, a harmadik héten három alkalmasságira kerül majd sor. Január 24-étől a kecskeméti alkalmasságvizsgáló is beszáll majd az értékelési folyamatba egy napi tízfős kontingenssel.

Vanyur Tibor ezredes egyelőre nem kívánt következtetéseket levonni az eddigi számokból azt illetően, mikorra telik fel a keret. „A miniszter úr által 2014-re meghatározott nyolcezres feltöltés végrehajtása reálisnak tűnik. Ez mintegy 5500-5600 műveleti tartalékost jelent", fogalmazott.

Az önkéntes tartalékos rendszerről olvasóink részletes tájékoztatást a hadkiegeszites.hu illetve a tartalekoskatona.hu oldalakon találhatnak.