Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz fegyverek Iránnak

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 1. 10:37

Semmi sem állíthatja meg Oroszországot abban, hogy katonai felszereléseket adjon el Iránnak, továbbá semmi nem akadályozhatja meg a két ország közötti katonai együttműködés folytatását a fegyverek értékesítése területén – jelentette ki a napokban Oroszország első számú fegyverzet exportőre, a Roszoboronexport egyik illetékese.

Oroszország még 2005 decemberében írt alá megállapodást Iránnal Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer leszállításáról. Azonban azóta sem került nyilvánosságra hivatalosan, hogy a szerződésben foglaltak teljesítése megkezdődött-e. Az Sz-300-as rendszer elfogó rakétái akár 150 kilométeres távolságból is képesek megsemmisíteni az ellenséges repülőgépeket, ballisztikus rakétákat. Teherán azonban – szakértők szerint – atomlétesítményeinek védelmét akarja biztosítani az orosz légvédelmi rendszerrel. Az Sz-300-as rakétarendszer bármilyen lehetséges eladása Iránnak, nagyon érzékeny kérdés Moszkva és az Egyesült Államok közötti kapcsolatrendszerben.

A nyugati nagyhatalmakat bosszantja Irán azon döntése, hogy fegyverzettechnikai üzleteket köt Oroszországgal és folytatja vitatott nukleáris programját is.

Washington és Tel-Aviv is rossz szemmel nézi Irán fegyverkezési programját, és mindkét állam aggodalmát fejezte ki az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer esetleges leszállításával kapcsolatban, amely jelentősen megnövelné Irán légvédelmi képességeit.

Bár Oroszország régóta szoros kapcsolatban áll Iránnal, ide tartozik a most épülő nukleáris energiával működő Buseri nukleáris létesítmény megépítése is, mára azonban mégis úgy tűnik, hogy nézeteik inkább az Egyesült Államok álláspontjaihoz közelednek.

Címkékrakéta