Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Saját fejlesztésű dél-koreai vadászgép épülhet

Szöveg: JETfly |  2010. február 1. 10:47

A védelmi beszerzésekért felelős hivatal (DAPA – Defence Acquisition Programme Administration) tájékoztatása alapján Dél-Korea kormánya egy kétéves tanulmány finanszírozásáról hozott döntést, amelynek keretében megvizsgálják egy saját fejlesztésű vadászgép, illetve egy harci helikopter megépítésének lehetőségeit.

A bejelentés ugyanakkor nem tért ki arra, hogy mennyi pénzt is áldoznak erre a dél-koreaiak, de várhatóan még idén napvilágot láthatnak az erre vonatkozó költségtervezetek. Az eredmények alapján Szöul várhatóan 2012 végén hozza meg a döntést, hogy megkezdődhet-e a vadászgép és a forgószárnyas fejlesztése. Ha a kormány rábólint a KFX és a KAH (Korea Attack Helicopter) programokra, akkor az előzetes ütemterv szerint a könnyű harci helikopter megépítését 2018-ra, míg az új vadászgépét 2021-re fejezhetnék be.

A KAH kivitelezőjeként a Korean Air Aerospace vagy a Korea Aerospace Industries jöhet szóba külföldi partnerek kooperációjával. Legesélyesebbek erre az AgustaWestland, a Boeing, az Eurocopter és a Sikorsky. A vadászgép fejlesztésének 60%-át biztosítaná Dél-Korea, a fennmaradó részt itt is külföldi partnerektől várják, ami helyi lapértesülések szerint az Eurofighter konzorcium vagy a Boeing lehet.

A saját fejlesztésű programok mellett Dél-Korea ugyanakkor várhatóan hamarosan kiírja tenderét vadászgépek beszerzésére, de ezen kívül Boeing AH-64 Apache harci helikopterek vásárlását is tervezi.