Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz fegyverek Líbiának

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 2. 6:43

Líbia és Oroszország a napokban csaknem kétmilliárd dollár értékű megállapodást kötött, amelyben az orosz fél fegyvereket ad el a líbiaiaknak – jelentette be az orosz miniszterelnök, Vlagyimir Putyin a Kalasnyikov gépfegyvereket gyártó Izhmash fegyvergyárban tartott megbeszélésen.

A szerződésben nem csak lőfegyverek eladása szerepel, azonban a miniszterelnök nem részletezte, hogy milyen típusú fegyverzet vagy katonai felszerelések eladásáról lenne szó. Orosz tisztviselők korábban azt nyilatkozták, hogy a Moszkvában zajló tárgyalások a megfelelő ütemben haladnak a líbiai és az orosz fél között a fegyverek eladása terén. Azonban orosz diplomáciai forrásokból az is napvilágra került, hogy Líbia tervei között 20 db vadászrepülőgép, legalább kettő Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer, továbbá T-90C harckocsik, valamint egyéb katonai fegyverek beszerzése is szerepel. A két fél közötti katonapolitikai kapcsolat nem igazán mondható új keletűnek, ugyanis Líbia a meglévő fegyverzeti arzenáljának jelentős részét a volt Szovjetuniótól vásárolta.

Az elmúlt években tovább erősödött a Moszkva és Tripoli közötti kapcsolat, amelynek kiváló példája volt a líbiai elnök, Moamer Kadhafi 2008-as moszkvai látogatása, amelyre nem volt példa az 1980-as évek óta.