Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bagdadi merénylet: rengeteg áldozat

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 2. 8:08

Legkevesebb 54 halálos és 117 sebesült áldozata van annak az öngyilkos robbantásnak, amelyet Bagdad egyik északkeleti külvárosában, síita zarándokok gyűrűjében hajtott végre egy nő – közölték a belügyminisztériumban. A tárca korábban még 41 halálos és 106 sebesült áldozatról számolt be.

A detonáció akkor következett be, amikor zarándokok ezrei tódultak az utcákra és indultak el a fővárostól délnyugatra fekvő Kerbela szent városa felé az arbaín vallási ünnepre. A halottak között számos nő és gyermek is van – mondta a belügyi forrás. A biztonsági erőket azonnal riadókészültségbe helyezték, bár már a merénylet előtt is katonák és rendőrök ezreit vezényelték ki a zarándokok védelmére.

A síiták február 5-én emlékeznek meg a 40. napról Huszein imám – Mohamed unokája és Ali fia – halála után, akit 680-ban öltek meg Jazíd omajjád kalifa katonái a kerbelai sivatagban vívott csatában. A hagyomány szerint a hívek gyalog mennek el a szent városba, s közben korbácsolják magukat a bűnbánat jeleként, amiért nem védelmezték meg imámjukat.

Az iraki erőszak általános csökkenése ellenére az al-Kaida és más szunnita szélsőségesek rendszeresen vesznek célba zarándokokat, hogy szítsák a felekezetek közötti viszályt, és ezzel gyengítsék a síita többségű kormányt.

A viszály polgári halottainak száma kevesebb mint felére, 135-re csökkent januárban az azelőtti hónaphoz képest, dacára azoknak a jóslatoknak, hogy a választások közeledtével fokozódni fog az erőszak. Decemberben még 306 civil halálos áldozata volt az iraki erőszakcselekményeknek.

Címkékrobbantás