Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gates leváltott egy tábornokot

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 2. 8:36

Robert Gates amerikai védelmi miniszter bejelentette hétfőn, hogy leváltotta az F35-ös harci gépek programját irányító tábornokot, valamint hogy különböző problémák és késés miatt befagyaszt egy 614 millió dollár értékű szállítási szerződést a Lockheed Martin repülőgépgyártóval.

„Az F35-ös teljesítménye és fejlesztése az utóbbi két évben nem olyan volt, mint amilyennek lennie kellett volna. A teljesítménykritériumoknak nem tettek eleget" – jelentette ki Gates a védelmi minisztérium új költségvetését bemutató sajtóértekezletén.

Az F35-ös a Lockheed Martin „lopakodó" technikával készülő új harci gépe, amely az F16-osokat fogja felváltani.

A miniszter elmondta: az erről szóló döntést a Lockheed Martinnal egyeztetve hozta meg a minisztérium, amely szintén felelős a program rossz eredményeiért. Bejelentette: egy új csapatot nevez ki a program irányítására David Heinz tábornok leváltása után. Heinz egy évig volt a poszton.

Az F35-ös fejlesztési programja a minisztérium legköltségesebb terve, 708 milliárd dollár értékű. A szállítók több alkalommal nem tartották be a határidőket, és a költségvetési keretet. A problémák ellenére az F35-ös programot nem szüntették meg, hanem átszervezték. E gép kell hogy adja az Egyesült Államok légierejének gerincét, fölényét a következő generáció alatt – tette hozzá Gates.

A 2011-es védelmi költségvetés – amelyet Barack Obama elnök az általános költségvetéssel együtt hétfőn nyújtott be – 10,7 milliárd dollárt tartalmaz az F35-ös programra, amelyben 42 gép szerepel.