Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb milliókat kaptak a kalózok

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 2. 9:20

Szomáliai kalózok váltságdíj ellenében szabadon engedtek hétfőn egy görög teherhajót, melyet novemberben raboltak el. A Marshall-szigeteki zászló alatt közlekedő Filitsa három görög tengerésztisztje és a 19 Fülöp-szigeteki matróz jól van – közölte egy tengerészeti szervezet képviselője és a kalózok.

Még azelőtt, hogy a hajót elengedték, egy kalóz elmondta a brit hírügynökség tudósítójának, hogy hárommillió dollár váltságdíjra számítanak. A kalózoknak egy helikopterről dobták le a pénzt – közölte Andrew Mwangura, a kenyai központú Kelet-afrikai Tengerészeti Segélyprogram képviselője, de arról nem beszélt, hogy milyen helikopterről van szó. „A hajó már útban van biztonságos vizek felé" – tette hozzá.

Egy bizonyos Rage nevű kalóz pedig azt mondta: „Elhoztuk a pénzt a hajóról, majd az elindult, és egy haditengerészeti egység kísérte. A pénzzel saját vitorlásunkon visszatértünk rejtekhelyünkre, Hobyo városába".

A Filitsa Kuvaitból a Dél-Afrikai Köztársaságba tartott, amikor a Seychelles-szigetektől mintegy 800 kilométerrel északkeletre megtámadták.