Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország megvétózta az UNOMIG meghosszabbítását

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 16. 13:31

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában helyi idő szerint hétfő este megvétózta az ENSZ grúziai missziójának (UNOMIG) meghosszabbítását, és ezzel gyakorlatilag véget vetett az Abháziában felvonultatott békefenntartók tevékenységének.

Vitalij Csurkin, Oroszország állandó ENSZ-képviselője megvétózta azt a nyugati országok által benyújtott határozati javaslatot, amely 15 nappal meghosszabbította volna az UNOMIG kedden lejáró mandátumát, időt hagyva a grúziai kérdéssel foglalkozó országoknak a 2008. augusztusi grúz-orosz konfliktus következményeit figyelembe vevő kompromisszumos javaslat kidolgozására.

Csurkin a vétót azzal magyarázta, hogy Moszkva elfogadhatatlannak tartja az Abházia feletti grúz fennhatóságra vonatkozó, a szövegben szereplő utalást.

A tavaly augusztusi grúz-orosz konfliktus óta Moszkva elismerte a két szakadár grúziai terület, Abházia és Dél-Oszétia egyoldalúan kikiáltott függetlenségét. Az ENSZ-misszió meghosszabbításához nevének megváltoztatását, azaz a Grúziára vonatkozó “g" betű kihagyását és az Abházia feletti grúz szuverenitásra való minden utalás mellőzését követelte.

Az orosz vétó miatt elutasították a határozatot, amelyet egyébként a BT tíz tagja támogatott, négyen pedig tartózkodtak, az UNOMIG tevékenysége így közép-európai idő szerint kedd reggel 6 órakor megszűnik.

Rosemary DiCarlo helyettes amerikai ENSZ-nagykövet közölte, hogy Washington “mélységesen sajnálja" az orosz vétót, és Philip Parham helyettes brit ENSZ-nagykövettel együtt támogatásáról biztosította Grúzia területi épségét.

Az UNOMIG-ot 2003-ban hozták létre Abházia kiszakadása után, a grúz és az abház fegyveres erők közötti tűzszünet ellenőrzésére.