Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország nem engedi, hogy bárki megbontsa a hadászati egyensúlyt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 5. 8:06

Oroszország a világ egyetlen országának sem engedi meg, hogy olyan rakétavédelmi rendszert hozzon létre, amely felboríthatja a hadászati egyensúlyt – jelentette ki május 4-én, pénteken Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes a Ria Novosztyi hírügynökség internetes kiadása szerint. Rogozin korábban nagyköveti rangban Oroszországot képviselte a NATO-nál.

„A rakétavédelmi rendszer illúzió, akármennyit költsenek rá, mivel soha nem engedjük meg ilyen rendszer létrehozását és a hadászati egyensúly megbontását" – mondta a politikus a Masinosztrojenyije nevű orosz hadiipari konszernnél tett látogatása során.

Rogozin szerint senki nem hozhat létre olyan rakétavédelmi rendszert, amely valamely országnak a büntetlenség érzetét biztosítaná.

Oroszországnak hosszabb ideje tartó vitája van az Egyesült Államokkal az utóbbi által tervezett, Kelet- és Délkelet-Európába telepítendő rakétavédelmi rendszer miatt. Moszkva nem fogadja el azt a washingtoni érvet, hogy a rendszert esetleges iráni rakéták ellen szánják, s attól tart, hogy kiépülése esetén csökkenti az orosz haderő csapásmérő képességét. Orosz részről javasolták, hogy a NATO és Oroszország együtt üzemeltesse a rendszert, de ezt a másik fél visszautasítja.