Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsapások Tunézia fővárosában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 12. 8:59

Tüntetők csaptak össze a rendőrséggel kedd este Tunisz egyik külvárosában – közölték szemtanúk a brit hírügynökséggel. A tömeges munkanélküliség és kilátástalanság miatt zajló tunéziai tiltakozások decemberi kezdete óta először terjedtek át az erőszakos zavargások az észak-afrikai ország fővárosára is.

A szemtanúk beszámolója szerint a munkások lakta Ettedamen negyedben a tömeg boltokat dúlt fel, és felgyújtott egy bankfiókot is. A rendőrség botokkal ütlegelte a zavargás résztvevőit, és figyelmeztető lövéseket adott le.

A tuniszi összecsapásról nem sokkal azután érkeztek az első hírek, hogy a kormány újabb néhány civil halálát ismerte el, 23-ra emelve az elmúlt évtizedek legsúlyosabb zavargásainak áldozatairól kiadott mérlegét, visszautasítva ugyanakkor néhány emberi jogi csoport ennél több, 40-50 halálos áldozatról szóló állításait.

1595912450
Kedden napközben nem érkezett jelentés semmilyen nagyobb összecsapásról, miután a kormány katonákat vezényelt az ország leginkább nyugtalan városaiba, további intézkedésig bezáratta az iskolákat és egyetemeket, s volt olyan város, ahol a rendőrség hangosbemondókkal szólította fel az embereket, hogy ne gyülekezzenek az utcákon.

A rendőrség ugyanakkor Tuniszban újságírók tiltakozását kényszerült elfojtani, s erőszakkal oszlatta fel a művészeti élet képviselőinek megmozdulását is, amelyen a résztvevők támogatásukról akarták biztosítani a csaknem négy hete tüntető fiatalokat.

Az elmúlt hetek utcai megmozdulásainak résztvevői azt állítják, hogy munkát akarnak és jobb életkörülményeket, a hatóságok szerint ugyanakkor a tiltakozásokat vallásos és baloldali szélsőségesek mozgalmak eltérítették, saját céljaikat követve. Az összecsapások halálos áldozatairól pedig azt mondják, hogy a rendőrség kénytelen volt tüzet nyitni saját védelmében.

A tunéziai kormányt az elmúlt napokban számos külföldi bírálat érte a tüntetőkkel szembeni alkalmazott erőszak miatt. Az észak-afrikai országban továbbra is befolyással rendelkező egykori gyarmattartó, Franciaország azonban még kedden is óvatosan reagált az eseményekre, anélkül, hogy felelősnek nevezte volna a Zin el-Abidin ben Ali államfő vezette kormányt a halálesetekért.

Címkékjog