Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összegyűjtötték és elszállították a szemetet

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 9. 21:28

A feladatok biztonságos végrehajtása mellett a második legfontosabb cél a környezet védelme – emelte ki a Bevetési Irány 2009 gyakorlatot megnyitó beszédében Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka. Tanúsíthatjuk: a gyakorlat helyszínén a katonák mindent megtesznek a környezet megóvása érdekében.

A Magyar Honvédség alakulata az elmúlt években minden kiképzési foglalkozásukon nagy hangsúlyt helyeztek a környezetvédelemre. Természetesen nincsen ez másként az idei esztendő legnagyobb kiképzési rendezvényén, a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton sem – tudtuk meg Csatlós Imre mérnök századostól. A gyakorlat környezetvédelmi és munkavédelmi tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy augusztus utolsó napjaiban, mielőtt az első katonai alegység megérkezett volna az Ercsi határában álló területre, elkészítettek egy állapotfelmérést. Ezt a dokumentumot a terület átadás-átvételi jegyzőkönyvéhez is csatolták.

1595891141
A felmérés során megállapították, hogy a környéken merre találhatók illegális szemétlerakók.

Ezek felszámolása és a hulladék elszállítása a gyakorlat helyszínére érkező katonák egyik első feladata volt – mondta Csatlós százados –, az egyenruhások több tíz köbméternyi szemetet gyűjtöttek össze a Duna-partról és az oda vezető utak mellől.

Természetesen nemcsak a szemétlerakók felszámolásával védik a környezetet a magyar katonák. Minden gyakorlatra induló „baka", még saját laktanyájában, környezetvédelmi oktatást kapott, amelyből megtudhatta, hogy a Bevetési Irány 2009 gyakorlat környéke kiemelt jelentőségű, a NATURA 2000 program védelme alatt álló terület, ezért fokozottan figyelni kell az itt található természeti értékekre.

A tájékoztatóban mindezek mellett elhangzott az is, hogy a part mentén végig úgynevezett „parti szűrésű ivóvíz kutak" találhatók, amelyek néhány jogszabály értelmében kiemelt védettséget élveznek.

Mindemellett a katonák néhány egyedi technikával is igyekeznek megóvni a környezetet. Például minden parkoló gépjármű alá műanyag tálcát helyeznek, hogy az esetleg kicsöpögő olaj ne juthasson a talajba. Ráadásul nagy mennyiségű szennyvizet sem termelnek, mivel az étkezéseket egyszer használatos, eldobható műanyag étkészletekkel oldják meg, elkerülendő így a tányérok és evőeszközök napi többszöri elmosogatását. A műanyag hulladékok pedig szelektíven gyűjtik.

Csatlós századostól kiemelte: a bemutató napok előtt újabb „szemétszedő akciót" rendelt el a katonáknak a tábor parancsnoka. A vízi bemutatató helyen és környékén, valamint az ide vezető földutakon és az utak mellett gyűjtik össze a katonák a szemetet. Mégpedig azért, hogy a szakmai és a fő látogatói napra érkező vendégek még véletlenül se mondhassák: ezt a szemetet a katonák hagyták maguk után…

A gyakorlat környezetvédelmi és munkavédelmi tisztjétől – aki egyébként a szentesi műszaki zászlóaljnál hasonló beosztásban szolgál – megtudtuk azt is, hogy a kiképzési rendezvény végén egy újabb állapotfelmérés készül, ezzel is bizonyítva a katonák, a kitelepülés közel egy hónapja alatt kiemelt figyelmet fordítottak a környezetvédelemre.

A munkavédelemről szólva Csatlós Imre százados elmondta: az alakulatok kellően felkészítették katonáikat, mindenki jól tudja, hogy a gyakorlat veszélyes üzem. Talán ennek is köszönhető, hogy eddig nem történt komolyabb baleset.

1595891141
 

1595891141
 

Fotó: Szűcs László