Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

BTR-rel úsznak a vásárhelyi katonák

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 9. 21:20

Tizennégy éve nem volt példa arra a Magyar Honvédségben, hogy a BTR–80/A típusú harcjárművekkel vízi átkelést hajtsanak végre a katonák. Ennek, az úgynevezett „alvó” képességnek a felélesztése a Bevetési Irány 2009 gyakorlat egyik legfontosabb célja. A feladatot a hódmezővásárhelyi lövész katonák kapták.

„Az elmúlt évek haderő-fejlesztési és modernizációs eredményei jóleső érzéssel töltenek el minket, katonákat, így az új képességek területén elért eredményeinkre büszkék lehetünk. A magyar haderőnek azonban vannak olyan képességei is, amelyek nem újak. Az idei Bevetési Irány gyakorlaton már nemcsak a szárazföldi és a légierőhöz tartozó katonai szervezetek együttműködését mutatjuk be, hanem a tűzszerész és hadihajós szervezetünket, a műszaki képességünket, és a lövészek nemzetközi feladatokra felajánlott erőinek összehangolt képességeit és mindezek együttműködését. A gyakorlatot új helyszínen, Ercsi térségében rendezzük meg, ahol a katonák vízi átkelést hajtanak végre a Dunán. Erre a ’90-es évek második fele óta nem volt példa, holott az akkor rendszerbe állított BTR–80/A típusú harcjárművek ugyanúgy úszóképesek, „kétéltűek", mint elődjeik" – írta Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, a Bevetési Irány 2009 gyakorlatról szóló tájékoztató kiadványban.

1595891139
Nos, a tábornok által meghatározott feladatot, vagyis BTR-ek vízi átkelését a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyen található 5/62-es lövészzászlóaljának katonái hajtják végre a Magyar Honvédség idei legnagyobb kiképzési rendezvényén.

Kovács József alezredes, a debreceni dandár megbízott parancsnokhelyettese (az alakulat hódmezővásárhelyi szervezeti elemeinek parancsnoka) a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az alföldi városból több mint háromszáz katona érkezett az Ercsi térségében felépített sátorvárosba. Egészen pontosan az 5/62-es zászlóalj egyik lövészszázadának harccsoportja, valamint a dandár művelettámogató műszaki zászlóaljának egyik százada.

A lövész katonák a Bevetési Irány 2009 gyakorlat dinamikus bemutatójában vesznek részt, egészen pontosan ők azok, akik BTR harcjárműveikkel végrehajtják a vízi átkelést. A műszakiak pedig különféle földmunkákat és tereprendezést végeznek.

Kovács alezredestől megtudtuk: a vízi átkelést tizenkét BTR–80/A típusú harcjárművel hajtják végre. A technikai eszközök e speciális feladatra történő felkészítését tavasszal kezdték meg. Ugyancsak ekkor kezdődött a járművek vezetőinek és parancsnokainak felkészítése is.

1595891139

– BTR-rel magyar katona több mint tizennégy éve nem kelt át semmilyen vízi akadályon. Ennek, az úgynevezett „alvó" képességnek a felélesztése a Bevetési Irány 2009 gyakorlat egyik legfontosabb feladata – árulta el Kovács József alezredes, hozzátéve: természetesen a végrehajtó állomány számára is újdonságot jelent az átkelés, bár a tizenkét gépjárművezető közül ketten, másfél évtizeddel ezelőtt már hajtottak végre hasonló feladatot…

A hódmezővásárhelyi katonának már a kora tavasszal megkezdték a felkészülést az őszi gyakorlatra, a szentesi műszaki zászlóalj tiszai vízi gyakorlóterén többször is végrehajtották az átkelést – mindenféle probléma nélkül. Technikai meghibásodás, illetve egyéb gondok eddig a Duna parton sem nehezítették a vásárhelyi katonák életét – emelte ki a megbízott dandárparancsnok-helyettes, aki bízik benne, hogy e „jó sorozat" a gyakorlat két fő napján sem szakad meg.

Szerencsére attól sem kell tartaniuk, hogy valamelyik jármű elsüllyed, ez a típus ugyanis „rettenetesen erős, és kifejezetten jó úszóképességgel rendelkezik" – hangsúlyozta a főtiszt.

Kovács alezredes szerint a katonák nagyon szeretik ezt a feladatot, már csak azért is, mert a gyakorlat után elmondhatják magukról: ők már keltek át a vízen BTR-rel.

1595891139
 

1595891140
 

1595891140
 

1595891140
 

Fotó: Szűcs László