Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összehangolt cselekvési tervvel a bioterrorizmus ellen

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. október 28. 14:39

A Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatala, valamint a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálata nemzetközi konferenciát szervezett a bioterrorizmus-radioterrorizmus témakörében kedden. A Tudomány Napja alkalmából a rendezvényen egyúttal elismerések átadására is sor került.

A konferenciát Dr. Hamar Ferenc vezérőrnagy, a MK KBH főigazgató operatív helyettese, a Tudományos Kutatóhely elnöke nyitotta meg. A vezérőrnagy egyúttal azt is bejelentette: novemberben a boltok polcaira kerül a Katonai Biztonsági Hivatal gondozásában megjelenő Nyugat-Balkán című kötet is.

Kovácsics Ferenc vezérőrnagy, a KBH mb. főigazgatója bevezető előadásában úgy fogalmazott: a bioterrorizmus globális probléma, ma már sajnos igen fontos tényező a világpolitikában. „Alááshatja az államok működését, egészségügyi válságot okozhat, tömegpusztító fegyverek jelennek meg, instabil régiókat hoz létre, valamint felerősödhet az illegális migráció – ezek mind a terrorizmus jelenségei", mondta a főigazgató.

1595892919

A konferencián a bioterrorizmus jellegzetességeiről, a mérgező anyagokról és biológiai ágenseiről, valamint a bioterrorizmus elleni védelemről tartott előadást Dr. Faludi Gábor orvos ezredes, az ÁNTSZ közegészségügyi főorvosa.
„Biológiai és nukleáris terrorizmus a természetes és élettudományok tükrében" címmel hallgathatták meg a résztvevők Dr. Szacsky Mihály szomatológus prezentációját. A szomatológus többek között a jövő járványainak kialakulásáról, valamint a H1N1-ről is beszélt. Kitért arra, hogy miután az Egészségügyi Világszervezet 5-ös riasztási fokozatot rendelt el, a Ferihegyi reptéren infravörös szomatoinfra kamerákkal felszerelt műszaki rendszerekkel vizsgálják az utasokat. Dr. Szacsky Mihály azt mondta: jelenleg Magyarországon működik a szomatoinfra legkorszerűbb technikája.

A konferencián Boross Zoltán rendőr alezredes, a Nemzeti Nyomozóiroda Kiemelt Migrációs Ügyek Osztályának osztályvezetője a magyarországi migrációs helyzetről tartott előadást, majd a zöld természet méreganyagairól értekezett Dr. Schandl László PhD orvos ezredes (HM ÁEK Járóbeteg szakrendelő Intézet igazgatója,) és Jasztrab Péter főhadnagy (HM ÁEK Biztonságtechnikai osztály).

Dr. Remetei Dóra orvos százados, PhD hallgató (HM Radó György HEK) a bioterrorizmus múltjára és történelmére, valamint a bio-, valamint radioterrorizmus új kihívásaira hívta fel a hallgatóság figyelmét, így többek között kitért az Európai Unió védelmi programjára, és a CBRN (vegyi, biológiai, sugárzási vagy nukleáris fegyveres támadás elleni védelem) cselekvési tervére is. Mint mondta, mindenképpen összehangolt munkára van szükség. A konferenciát Gily Ariely izraeli tudós beszéde zárta, aki a globális tudásmenedzsment szükségességére hívta fel a figyelmet.

A rendezvényen a Tudomány Napja alkalmából elismerések átadására is sor került.

1595892919
1595892919
1595892919