Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összehangolt sebesültellátás

Szöveg: kormany.hu |  2011. március 1. 13:16

Egy hónap sem telt el azóta, hogy az amerikai hadsereg új váltásként érkező Előretolt Sebészcsoportja (Forward Surgical Team, FST) és a PRT Egészségügyi Központja egy közös gyakorlaton – felkészülve egy esetleges tömeges sérülés esetén történő feladat-végrehajtásra – összehangolta a tevékenységét. Az együttműködésre, már valódi élethelyzetben, február 18-án valóban szükség volt…

Az ISAF-erők Baghlan tartomány északi részén fekvő bázisán, egy – az afgán nemzeti hadsereg egyenruháját viselő – katona, eddig tisztázatlan okok miatt, közvetlen közelről tüzet nyitott az éppen harcjármű-karbantartást végző német katonákra. A támadásban összesen kilencen sérültek meg. A hadműveleti részlegre érkezett riasztás követően a PRT állománya szinte pillanatok alatt felkészült a sebesültek fogadására. Az amerikai FST és a magyar egészségügyi állomány korábbi, valamint a már kiérkezett következő állománya – a kapott információk alapján összehangolva a munkát – felkészült az életveszélyes sérültek fogadására, az életmentő beavatkozások elvégzésére.

Félóra sem telt el, s Pol-e-Khomri völgyét elárasztották a MEDEVAC helikopterek, egymás után leszállva adták át a sérülteket a földi szállítást végző személyzetnek. A könnyebb sérülteket az egészségügyi központ felé irányították, a súlyos, életveszélyes sérülteket az FST-re szállították. Az egészségügyi központ állománya egyszerre képes volt fogadni a sérülteket a helikopter leszállóhelyen, sürgősségi ellátást folytatni az FST-ben és az egészségügyi központban. A behívott harctéri életmentők mellett számos katona önként vett részt a sérültek ellátásában.


 (Szöveg és fotó: PRT-9 szóvivő)