Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Osztrák tartalékosok Magyarországon

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. július 1. 17:55

A Magyar Tartalékosok Országos Szövetsége (MATASZ) szervezésében négy napos magyarországi látogatáson vett részt az Osztrák Tiszti Társaság, Alsó-ausztriai Tiszti Társaság Tartományi Nr1. csoportja. A tartalékos tisztek történelmi helyszíneket látogattak meg, de megismerkedhettek a honvédség jelenlegi helyzetével és a magyarországi tartalékosok előtt álló feladatokkal is.

Az osztrák tartalékosok csoportja hétfőn reggel érkezett Budapestre, első programjuk helyszíne a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt, ahol a vendégeket az intézmény vezetői mellett Dr. Czuprák Ottó, a Magyar Tartalékosok Országos Szövetségének elnöke fogadta. Itt tájékoztatást kaptak az egyetem feladatairól, működéséről, valamint a MATASZ jelenlegi helyzetéről, a fejlesztési elképzelésekről. A megbeszéléseket követően megtekintették az intézmény országosan híres csapatmúzeumát.
Másnap Szolnokon folytatódott a programsorozat, ahol először a repülőmúzeumot, majd a csapattörténeti kiállítást tekintették meg. Délután egy ötórás bugaci program keretében a magyaros hangulatból kaptak „ízelítőt", ami lovasbemutatóból, pásztormúzeumi látogatásból és magyaros csárdában elfogyasztott pörköltvacsorából állt.

A harmadik napon a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vendégei voltak. Itt saját múltjuk egy jelentős időszakát is megélhették, hiszen a magyar-osztrák hadtörténelem évszázadokig tartó összefonódása a tárlókból és a kiállított tablókon nagyon jól nyomon követhető volt. Délután Zsámbékon, a volt tüzérosztály területén lévő légvédelmi kiállításon találkozhattak azokkal a rakéta- és tüzérfegyverekkel, amelyeket aktív katonaként csak a tankönyveikböl ismerhettek. Később látogatást tettek két híres magyar városban Esztergomban és Szentedrén, ahol a történelem fontosabb emlékhelyeit keresték fel.

1595904027
 

Az osztrák obsitosok a negyedik napjukat Pákozdon, a Katonai Emlékparkban kezdték. A vendégek először a 2. Don-kanyar Kápolnában tettek látogatást, majd a katonai emlékoszlopnál az 1848. szeptember 29-i ütközet főbb mozzanataival ismerkedhettek meg, és ezt követte a múzeumlátogatás. A múzeumban nagy érdeklődéssel figyelték a kiállított tárgyakat, fényképeket, feljegyzéseket és nagy tetszést váltott ki a Pákozd – Sukoró térségét ábrázoló terepasztal, valamint az 1848. szeptember 29-én lezajlott ütközet, német nyelvű bemutatása. A következő épületben a vendégek napjaink történelmével, a békefenntartás magyar szerepvállalásával ismerkedhettek meg. A tárlókban elhelyezett tárgyak sokaknak ismerősek voltak és keltettek bennük újra emlékeket, mert – ahogy megtudtuk – a látogatók közül sokan aktív korukban, de nyugdíjasként is többször megfordultak az ENSZ missziókban.

A látogatás végén a vendégek a Békefenntartók Emlékművénél sorakoztak fel, majd a csoport vezetője, Günter Hochauer nyá. vezérőrnagy mondott beszédet. Beszédében kiemelte, hogy ez az emlékmű a múlt és a jelen katonáinak állít emléket, hiszen a márványtáblák azon katonák neveit örökíti meg, akik a missziókban vesztették életüket. Az osztrák és magyar katonáknak közös emlékműveik nincsenek, de a missziókban nagyon szoros és ezért jelentős is a két ország katonái közötti kötődés. „Ezért gondoltuk azt, hogy ez előtt az emlékmű előtt hajtunk fejet és tisztelgünk a hazájuk szolgálatában elesett osztrák és magyar katonák emléke előtt," mondta. A megemlékezés a delegáció koszorújának az elhelyezésével és néma tisztelgéssel zárult. A nap hátralévő részében a Komáromban lévő monostori erőd látogatása következett, ami elé igen nagy várakozással tekintettek a vendégek. Ahogy elmondták, számukra az ilyen földbe ásott erődítmény teljesen ismeretlen.

A történelmi túrát vezető Hochauer tábornok elmondta: a magyar vendéglátók nagyon jó és szép programokat szerveztek a vendégeknek, a túrán résztvevők sok olyan történelmi emlékkel ismerkedhettek meg, ami számukra addig csak a katonai leírásokból vagy a könyvekből volt ismert. „Hat éve kezdtük el ezeket a történelmi utazásokat, évente átlagosan egy, de ha közeli helyekre látogatnak, két kirándulást is szervezünk. Fő célunknak tűztük ki, az I. világháború főbb szintereinek meglátogatását és az események felelevenítését. Az elmúlt években elsősorban az olaszországi események helyszíneit látogattuk meg Isonzótól Piavéig, de ezt a történelmi túrát mára már kiterjesztettük a svájci határtól egészen Puláig", fogalmazott, majd kiemelte: tematikusan dolgozzák fel a történelmi eseményeket, ebben az évben például előtérbe helyezték az 1917-es ellenoffenzívát és annak hatásainak vizsgálatát. Az osztrák tartalékosok szeptemberben újra Olaszországba mennek az 1917-es csaták helyszíneire. A megemlékezések során ahol csak tehetik, koszorúkat helyeznek el az áldozatok emlékműveinél. Jövőre a keleti front helyszínei következnek Galíciában, ez a túra zárja majd ezt a megemlékezés-sorozatot.

A magyarországi látogatás ebből a történelmi sorozatból kiesik ugyan egy kicsit, de jól beilleszthető a jövőbeni elképzeléseikbe – hangsúlyozta a tábornok. Most egy kis kitérőt tettek az 1840-es évekbe és a II. világháború utáni Magyarország katonatörténelmébe. „Sokszor ez is fontos ahhoz, hogy más korok történéseit jobban megismerhessük", mutatott rá. Végezetül köszönetet mondott a MATASZ országos vezetésének, valamint Veszprém megyei szervezetének a programok színvonalas összeállításáért ás a vendéglátásért.

1595904027