Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öttusaarany a zárónapon: Gulyás Michelle olimpia bajnok, Guzi Blanka szakaszvezető negyedik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI |  2024. augusztus 11. 14:15

A párizsi ötkarikás játékok utolsó napján, vasárnap a magyar küldöttség megszerezte tizenkilencedik érmét: a női öttusaverseny döntőjében Gulyás Michelle aranyérmet nyert. Válogatott társa, Guzi Blanka szakaszvezető pedig a negyedik helyen végzett.

2024.08.11. Gulyás Michelle_2_MTI_CZS

A csütörtöki körvívásban Gulyás 24 ellenfelét győzte le és 11-től kapott ki, ezzel a második helyen végzett. Szombaton az elődöntőből második helyen jutott a 18-as fináléba.

A Versailles-i kastély parkjában vasárnap hibátlanul lovagolt, bónuszvívásban nem szerzett pontot, a mobilmedencében rendezett 200 méteres úszásban 2:12.44 perccel a negyedik időt érte el. A négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásnak másodikként vágott neki.

Az élen álló francia Elodie Clouvellel szemben 13 másodperc volt a hátránya, a mögötte következő, idei világbajnok dél-koreai Szong Szungmin 18-ra volt tőle. A korábbi vb-ezüst- és -bronzérmes magyar versenyző elbírta a nagy nyomást és azt, hogy mintegy tizenötezren Clouvelnek szurkolnak. A francia bennragadt az első lövészetben, Gulyás az élre állt, és aztán már ott is maradt. Minden sorozata jó volt, végül nagy fölénnyel futott a célba, miközben a közönség állva, vastapssal buzdította az öttusázókat. Emlékezetes versenyzéssel, 1461 pontos új világrekordot hozó eredménnyel, óriási győzelmet aratott. Az összetett számban 11:10.01 perccel a hetedik időt érte el.

Gulyás Michelle, aki az előző, tokiói játékokon 12. volt, Párizsban a magyar öttusasport tizedik olimpiai diadalát aratta.

2024.08.11. Gulyás Michelle_1_MTI_CZS

A döntő másik magyar résztvevője, Guzi Blanka szakaszvezető a 17. helyről kezdett a vívóeredménye alapján. Az MH Sportszázad 25 éves katonasportolója másodikként lovagolt a pályára és a 63 másodperces szintidőn belül hibátlanul ment végig. A páston nem nyert asszót bónuszban, majd 2:16.25 perccel hetedik lett úszásban.

A kombinált számnak a 12. helyről vágott neki, 35 másodpercre a dobogótól és végül alig maradt el tőle. Nagyon nagy tempóban futott, kiválóan lőtt és sorra hagyta le ellenfeleit. Csak Gulyást, az ezüstérmes Clouvelt és a harmadikként végző Szongot nem tudta befogni. A kombinált számot 10:45.48 perces eredménnyel megnyerte.

2024.08.11. Guzi_Blanka_MTI_CZS

„Az szokott lenni a titka a versenyzésemnek, hogy nem számolom előre, mi lehetséges, mert ezek csak számok. Nagyon bíztam benne a verseny előtt, hogy egy érmet sikerül összeszedni. De évekkel ezelőtt nagyon sokat gondoltam rá, milyen lehet, ha az ember olimpiai negyedik és pont lecsúszik a dobogóról. Nagyon inspiráló volt számomra az előző játékokon, ahogy Olasz Anna az egészet kezelte. Ez ad erőt nekem most. Előtte is sok sportoló megjárta, hogy negyedikként tér haza. Viszont azt tudom mondani, hogy megszerzem Los Angelesben az érmet!” – nyilatkozta Guzi Blanka a verseny után.

Kapcsolódó cikkek