Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán csapatvisszavonással fenyegetőzik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 13. 10:15

Pakisztán kivonhatja csapatait az afganisztáni határ mellől, amennyiben az Egyesült Államok visszatartja a neki szánt katonai segélyek egy részét – mondta július 12-én, kedden Ahmed Muhtár védelmi miniszter egy televíziós interjúban. Barack Obama kabinetfőnöke vasárnap megerősítette a The New York Times című amerikai napilap értesülését,. miszerint Washington 800 millió dollárt tart vissza a Pakisztánnak szánt katonai segélyből, mert elégedetlen Iszlámábád szélsőségesek elleni harcával.

„Ha a dolgok bonyolulttá válnak, visszahívjuk minden erőnket. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ilyen hosszú ideig tartsunk fenn hadsereget a hegyekben" – jelentette ki Muhtár az Express 24/7 televízió kedden sugárzott műsorában.

Hétfőn a pakisztáni hadsereg közölte, hogy az Egyesült Államok támogatása nélkül is képes boldogulni, akár egyedül, akár Kínához fordulva segítségért. A védelmi miniszter azonban nem sokkal ezt követően úgy fogalmazott, hogy ezt az összeget a törzsi területeken tartózkodó pakisztáni csapatok fenntartására fordították.

Pakisztán az Egyesült Államok egyik fontos szövetségese, a kétoldalú kapcsolatok először akkor váltak fagyossá, amikor egy CIA-ügynök tavaly januárban megölt két pakisztáni állampolgárt. Májusban amerikai kommandósok végezték ki Pakisztánban Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét, s az akcióról nem tájékoztatták az iszlámábádi kormányt, ami szintén nem tett jót a két ország viszonyának.

CímkékAfganisztán