Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán keménységet ígér, India készültségben áll

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. december 4. 16:21

Kemény fellépést ígért a mumbai terrorakciókban részt vett, Pakisztánban bujkáló elemekkel szemben csütörtökön Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök. India eközben újabb támadásoktól retteg.

Az iszlámábádi elnöki hivatal közleménye szerint Zardari Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén ígéretet tett arra is, hogy országa együttműködik Indiával a tettesek kézre kerítésében. Mint hangsúlyozta: Pakisztánnak eltökélt szándéka biztosítani, hogy területét ne használhassák fel semmilyen terrorcselekményhez.

Az Újdelhiből villámlátogatásra Iszlámábádba érkezett Rice is elégedetten nyilatkozott a pakisztáni vezetők elkötelezettségéről. Úgy értékelte: a fiatal polgári kormány semmiképpen nem akarja, hogy összefüggésbe hozzák terroristákkal. Éppen ezért nevezte fontosnak, hogy Pakisztán kivizsgálja, kik álltak a mumbai támadások hátterében és ne titkoljon el semmit ezzel kapcsolatban.

Rice megismételte korábbi kijelentéseit, mely szerint a mumbai terrorcselekmények megerősítik annak szükségességét, hogy “globális választ" adjanak az iszlamista terrorizmus elleni háború keretében. Az amerikai diplomácia vezetője küldetésének fontos része volt, hogy megpróbálja lecsillapítani a merényletek nyomán újra elszabadulni látszó indulatokat India és Pakisztán között.

Légicsapásokat hajthatnak végre terroristák Indiában – jelentette eközben a PTI indiai hírügynökség a légierő parancsnokát idézve. Az indiai titkosszolgálatok figyelmeztetésére riadókészültséget rendeltek el az ország nagyobb repülőterein. A.K. Antony indiai védelmi miniszter már szerdán figyelmeztette a katonai vezetőket: készüljenek fel légi és tengeri támadásokra is. A reptereknél szigorú ellenőrzés alá vetik a járműveket és a csomagokat.

Az állami televízió felvételein látható volt, hogy a rendőrök őrizték a fővárosban, Újdelhiben a nemzetközi repülőtér bejáratait. A rendőrség kordont vont a dél-indiai Csennai (a korábbi Madrasz) iparváros reptere körül. A tévé beszámolója szerint azt követően rendeltek el készültséget, hogy a Dekkáni Mudzsáhidek nevű szervezet, amely korábban a Mumbaiban végrehajtott merényletsorozat elkövetéséért is vállalta a felelősséget, elektronikus levelet küldött. Ez utóbbiról ugyanakkor a hatóságok nem tudnak.

A mumbai ótámadássorozatot követően felerősödtek Indiában a kritikus hangok az ország túlságosan laza biztonsági helyzetével szemben. Musumi Csakravarti, a polgári légi közlekedési minisztérium szóvivője elmondta, hogy nemcsak az utasokat, csomagjaikat és a reptérre érkező járműveket ellenőrzik, de szigorú intézkedéseket hoztak a légtér felügyeletére. Terrorista fenyegetést élt át csütörtökön Újdelhi is: mint arról a Times Now indiai tv-csatorna beszámolt, a főváros kormányzati negyedében ki kellett üríteni egy bírósági épületet bombariadó miatt.

Közben nyilvánosságra került, hogy India a Laskar-e-Taiba törvényen kívül helyezett pakisztáni iszlamista csoport két vezetőjét gyanúsítja a múlt heti támadások kitervelésével.

Egy névtelenséget kérő indiai titkosszolgálati illetékes csütörtökön arról számolt be, hogy a nyomozás során eddig összegyűjtött bizonyítékok Zaki ur-Rehman Lahvira, illetve Juszuf Muzammilra terelik a gyanút. Õk a csoport Kasmír és India más területei ellen irányuló akcióinak vezetői. Az indiai hírszerzés szerint mindketten Pakisztánban rejtőznek.