Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elszaporodnak a Piranhák

Szöveg: Háború Művészete |  2008. december 4. 16:33

A hidegháború idején a békefenntartó egységeket nem tartották egyenrangúnak a komoly harcértéket képviselő katonai alakulatokkal, melynek következtében védelmükre is kisebb hangsúlyt fektettek.

Napjainkban ugyanakkor ez a szemlélet változni látszik, hiszen sok ország számára igen kiemelkedő fontosságú, hogy békefenntartóit megfelelő eszközökkel és járművekkel lássa el. Nincs ez másképp Brazíliában sem. 2006 szeptemberében Brazília 5 darab Piranha-III típusú, 8×8-as kerekes APC harcjárművet és ennek páncélozott változatát vásárolta meg, hogy támogassa tengerészgyalogosait Haitin folytatott békefenntartó küldetésük során. 2007-ben újabb 6 darab APC-re adott le megrendelést a dél-amerikai ország, 2008 novemberében pedig a svájci General Dynamics MOWAG jelentette be, hogy Brazília 30 darabra bővíti meglévő Piranha-III flottáját.

A járműveket háromféle változatban szállítják, melyek kézbesítése leghamarabb 2010-ben kezdődhet el.

A Piranha-III-at Észak-Amerikában LAV-III néven ismerik, és igen fontos szerepet tölt be a kanadai erőknél is. Az amerikai tengerészgyalogság (US Marine Corps) is üzemelteti a LAV járműveket.