Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán újra akarja építeni a kapcsolatait az Egyesült Államokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 7. 11:12

Pakisztán a katonái elleni határ menti NATO-légicsapásokra adott megtorlás ellenére újra kívánja építeni a kapcsolatait az Egyesült Államokkal – közölte december 5-én, hétfőn az ország kormányfője, aki úgy vélte, „nem telik sok időbe” új kapcsolatot kiépíteni Pakisztán szövetségesével.

Juszuf Raza Giláni az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban közölte: országa továbbra is segíteni akarja a tárgyalásokat az afgán lázadók vezetői – akik közül többen feltehetően Pakisztánban rejtőzködnek, és szoros kapcsolatot ápolnak a biztonsági erőkkel – és a kormány képviselői között, és azt, hogy az Egyesült Államok megkezdhesse a bejelentetett csapatkivonást.

„Úgy vélem, kifejlesztettünk egyfajta mechanizmust, és készek vagyunk együttműködni" – mondta a kormányfő, utalva arra, hogy pakisztáni illetékesek találkoztak afgán katonai és hírszerzési vezetőkkel, akikkel a tárgyalások kereteiről konzultáltak.

„Eltökéltek vagyunk (a megbékélésre), annak ellenére, hogy nem veszünk részt az Afganisztán-konferencián" – közölte a kormányfő, akinek országa bojkottálta a hétfői bonni nemzetközi értekezletet, ezzel is reagálva 24 pakisztáni katonának egy november végi NATO-légicsapásban történt halálára. A bojkottra vonatkozó döntést csalódottan fogadták az afgán és a nyugati vezetők, akik szerint Pakisztánnak kulcsszerepe van a szomszédos Afganisztán stabilitásának biztosításában.

Giláni közölte: az Egyesült Államokkal való új kapcsolatokról folytatott tárgyalások biztosítani fogják, hogy a két ország „tiszteletben tartsa egymás tilalmi zónáit" a szuverenitást és a határ menti katonai műveletek szabályait illetően.

„Valóban jó kapcsolatokat akarunk az Egyesült Államokkal a kölcsönös tisztelet és világosan megszabott feltételek alapján" – jelentette ki a pakisztáni kormányfő. „Úgy vélem, ez lehetséges. Úgy gondolom, ez nem telik sok időbe" – tette hozzá.