Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztánt is meghívták a NATO-csúcsra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 17. 8:08

Pakisztánt is meghívták a május 20-21-én, vasárnap és hétfőn Chicagóban tartandó NATO-csúcsértekezlet Afganisztánnal foglalkozó, kibővített ülésére – közölte Brüsszelben Oana Lungescu, az atlanti szövetség szóvivője.

A kétnapos csúcs második napján nem csupán a 28 NATO-tagország állam-, illetve kormányfője, hanem a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erőben (ISAF) résztvevő többi ország első számú vezetője, továbbá számos nemzetközi szervezet képviselője – összesen mintegy hatvan delegáció – vitatja meg a közép-ázsiai ország helyzetét, közelebbről pedig azt, hogy az ISAF haderejének 2014 végére tervezett kivonása után miként segítse tovább a nemzetközi közösség Afganisztánt.

Az értekezleten az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánnak elvben természetes helye lenne, hiszen az afgán lázadók közül sokan a pakisztáni határvidéken húzzák meg magukat, onnan indulnak alkalmanként „portyára", logikus tehát, hogy a harcok időnként pakisztáni területen is folynak. A NATO szeretné ösztönözni Pakisztánt, hogy ebben a küzdelemben vegyen tevékenyebben részt.

Tavaly novemberben azonban súlyos fegyveres incidens történt az afgán-pakisztáni határnál. Ennek során az amerikaiak 24 pakisztáni katonát megöltek. Pakisztán erre tiltakozásul lezárta az ISAF és az amerikaiak előtt az Afganisztánba vezető szárazföldi utánpótlási útvonalat, és annak újranyitását az amerikaiak bocsánatkérésétől tette függővé. Az Egyesült Államok azonban csak sajnálkozásra volt hajlandó.

Egészen az előző napokig úgy volt, hogy mivel Pakisztán vonakodik újranyitni az utánpótlási útvonalat, nem kap meghívást Chicagóba.

Most azonban a NATO-szóvivő közölte, hogy elhárultak a pakisztáni részvétel előtti akadályok: Iszlámábádban bejelentették az útlezárás végét. Lungescu megfogalmazása szerint Pakisztán fontos szerepet fog játszani Afganisztán jövőjének alakításában.