Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnoki látogatás Camp Pannóniában

Szöveg: kormany.hu |  2011. március 2. 16:30

A magyar PRT eddig is és a jövőben is kulcseleme lesz az északi régióban folyó ISAF-műveleteknek; nagy szükség van az MH Tartományi Újjáépítési Csoport katonáinak tapasztalataira. Ezt Markus Kneip vezérőrnagy, az ISAF-erők Északi Regionális Parancsnokságának parancsnoka jelentette ki a magyar kontingensnél napokban tett látogatásán.

Magas rangú vendég érkezett Camp Pannóniába: Markus Kneip vezérőrnagy, az ISAF-erők Északi Regionális Parancsnokságának (RC North) parancsnoka. A tábornok pár nappal beosztása átvételét követően kereste fel a Pol-e Khomriban állomásozó magyar kontingenst.
Megérkezését követően Kneip tábornok munkaebéden vett részt az MH PRT 9. és a 10. váltásának vezetőivel. Ezen elmondta, hogy nem új feladat számára az RC North parancsnoki teendőinek ellátása, hiszen 2006-ban már betöltötte ezt a tisztséget. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a biztonsági helyzet jelentősen megváltozott az elmúlt években. Ezért is tartja kiemelten fontosnak, hogy személyesen tájékozódjon a felelősségi területéhez tartozó csapatok munkájáról, illetve minél jobban megismerje a tartományok helyzetét. Markus Kneip úgy látja, eredményeket csak akkor lehet elérni, ha kölcsönösen nyílt, őszinte hangvételű tárgyalásokat folytatunk, amelyeken az erős és gyenge pontokról is őszintén szó esik.

1595914848
A munkaebédet követő megbeszélés e fenti gondolatok jegyében történt. Először Szloszjár Balázs alezredes, az MH PRT 10. váltásának parancsnoka ismertette a tartomány helyzetét, a további fejlesztésekkel kapcsolatos elképzeléseket a kontingens képességeiről, valamint a megoldandó problémákról. A jelentést a tábornok időnként félbeszakította, s kötetlen beszélgetést kezdeményezett. Kifejezte örömét, hogy ismét betöltötték a magyar kontingens Civil Képviselői (Civilian Representative) beosztását, amelyet elengedhetetlennek tart a tartományi fejlesztések élénkítése és a kormányzati munka hatékony támogatása szempontjából. Reményét fejezte ki, hogy a leendő munkatárs – a célok elérése érdekében – tevékenysége során sikeresen be tudja vonni a magyar, illetve a nemzetközi forrásokat. A vezérőrnagy érdeklődött az MH PRT logisztikai képességeiről, szóba került a helikopterek fogadása és azok földi kiszolgálásának minősége, valamint a tartományi MEDEVAC- képesség.

A megbeszélés további részében Lippai Péter ezredes, az MH PRT 9. váltásának parancsnoka tájékoztatta a vendéget az elért eredményekről, a befejezett és a még folyamatban lévő feladatokról, illetve az átadás-átvétel helyzetéről.
Markus Kneip tábornok a megbeszélés végén köszönetét fejezte ki az MH PRT 9. teljes állományának az elvégzett munkáért. Sok sikert kívánt az MH PRT 10. váltása parancsnokának, akit biztosított a támogatásáról. Kifejtette, hogy az MH PRT eddig is és a jövőben is kulcseleme lesz az északi régióban folyó ISAF-műveleteknek és nagyon nagy szüksége van azokra a tapasztalatokra, amelyeket az MH PRT az elmúlt évek során szerzett. A tábornoki látogatás az amerikai Előretolt Sebészcsoport (FST) munkaállomásának megtekintésével, illetve Camp Pannónia bejárásával ért véget.

(Szöveg és fotó: PRT-szóvivő)