Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A Csepel hangja hungarikum”

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. október 27. 12:36

Az október elején rendezett Katonanemzedéki Találkozón több, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségéhez (BEOSZ) kötődő hagyományőrző egyesület elnöke is miniszteri szintű elismerést vehetett át dr. Simicskó Istvántól, a HM parlamenti államtitkárától. Köztük Békási Imre, a Perczel Mór Honvéd Hagyományőrző Egyesület vezetője.

1595926542
Az egyesület még 2006 nyarán alakult meg tizennégy fővel. Jórészt középiskolás korú fiatalok alkották, s tevékenységüket hadisírok gondozásával, díszőrségek állításával és általános iskolások számára honvédelmi napok szervezésévek kezdték. Két évvel később kopjafát állíttattak az egyesület névadója, Perczel Mór tábornok emlékére, illetve a doni áttörésre emlékezve történelmi emlékzászlót adományoztak Kisbér városának.

Az elnök elmondta: azóta minden évben, január 14-én, az áttörésre emlékező templomi szentmisén második világháborús egyenruhába öltözött díszőrökkel képviseltetik magukat. Az egyesület korai korszakából kiemelkedik a három alkalommal, saját szervezéssel létrehozott Mundér Becsület elnevezésű hadijáték, de volt rá példa, hogy gulyáságyúban főztek teát téli éjszakákon a rászorulóknak Kőszegen.

Az idő azonban telik, s az egyesületnek idén nyáron változtatnia kellett, mert az alapító tagok felnőttek, és többen közülük – nem meglepően – a katonai pályát választották. Új tagokat kellett tehát toborozni, akik részben különféle haditechnikai eszközök lelkes gyűjtőiként eléggé széles haditechnikai parkkal gyarapították az egyesület arzenálját.

Csepel, Prága, Gaz 66, Ural, Kraz, UAZ, katonai mentő- és rendészgépjárművek, illetve katonai motorkerékpárok is színesítik az eszköztárat. A járművek szépen restaurált állapotban vannak, olyannyira, hogy némelyik az OT-s rendszámot viselve akár közúti forgalomban is közlekedhet. (A járműpark felsorolásából kitűnik, hogy az egyesület fő profilja az egészen közeli időszak katonai hagyományainak felelevenítése, a lehető leghitelesebb módon.)

1595926542
Ezek a korhű eszközök különféle börzékről, kiárusításokról kerültek az egyesülethez, s rajtuk kívül katonai sátrak és különféle kiegészítők (például gulyáságyú) segítenek nekik feleleveníteni a nagyközönség számára a régi idők hangulatát.

„Az a nép, amely a múltját nem becsüli, a jövőjét nem érdemli!" – világítja meg Békási Imre elnök, hogy mit is jelent számukra a hagyományőrzés.

„Rohanó világunkban, amikor a fő cél a megélhetés és a munkahely biztosítása, úgy gondolom, jólesik mindenkinek egy olyan baráti társasághoz tartozni, amelyik katonai hagyományok ápolásával foglalkozik. Nagyon sok szép hagyományőrző egyesület tevékenykedik az országban, ami helyes, mert a felnövekvő ifjúságnak látnia kell és meg kell ismernie hazánk katonai történelmét. Véleményem szerint a hagyományőrzés nem puszta hadijáték. Az adott kor hiteles bemutatásán túl a hagyományőrző szervezetek mindig a honvédség partnerei kell, hogy legyenek. Nem véletlen, hogy egyesületünk egykori tagjai ma már katonaként szolgálnak. Kell ennél több?" – fogalmaz az elnök.

Majd hozzáteszi, hogy a Csepel teherautó hangját ő bizony igazi hungarikumnak tartja; tapasztalatai szerint vannak régi katonák, akik megkönnyezik, amikor a motor beindul.

„Nagyon büszke vagyok az egyesületünk tagjaira és arra, hogy ebben a rohanó világban a magyar katonai hagyományok értékeinek közös megőrzésével példát tudunk mutatni a társadalomnak. Ráadásul amennyiben szükség van rá, felszerelésünk megengedi azt is, hogy katasztrófahelyzetben segítséget nyújtsunk a Magyar Honvédségnek és a lakosságnak" – zárja a beszélgetést Békási Imre.

 

1595926542

Fotó: A szerző felvételei, illetve archív