Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pénzügyi gondban az ukrán hadsereg

Szöveg: Háború Művészete |  2009. november 4. 12:20

Az ukrán védelmi minisztérium pénzügyi osztályának vezetője, Ivan Marko, a közelmúltban megdöbbentő nyilatkozatot tett az ukrán fegyveres erők krónikus alulfinanszírozottságáról. Az osztályvezető szavai szerint a katonáknak „nincs mit felvenni és nincs mivel tisztálkodnia”.

Marko, a nemzeti televízió „Új hadsereg" című műsorában azt is elmondta, hogy a hadsereg kiképzésének finanszírozása jelenleg mindössze nyolc százaléka a megköveteltnek. Véleménye szerint több-kevesebb sikerrel három területet finanszíroznak a fegyveres erőknél: a személyi állomány pénzügyi biztonsága (fizetések folyósítása), az állomány élelmezése valamint a kommunális kiadások. Az utóbbi két területen sem teljes a finanszírozás, hiszen az 75 és 62 %-a szükségesnek.

„Minden más – leállítva. A hadsereg alapvető erőinek finanszírozása valahol 3,5-4 % körül mozog. Nem beszélek a fegyveres erők fejlesztéséről, haditechnikai eszközökről, hiszen ez a terület „nulla", – panaszkodott a hivatalnok.

Kitért a légierő helyzetére is. Elmondta, hogy a közel 400 katonai repülőgép közül mindössze 72 repülőképes. „Így a pilóták évente mindössze 14 órát repülnek. … és ezt nálunk sikerként értékelik. Ez nem normális", – mondta Marko.

Nem jobb a helyzet az ukrán haditengerészet esetében sem. „A „Ternopol" nevű hadihajó kifutott a Földközi-tengerre, ahol részt vesz a NATO „Aktív erőfeszítések" fedőnevű műveletében. A hadihajó „pénz" nélkül indult útnak, nem lesz miből utántölteni az üzemanyagtartályokat. Most, „kutyafuttában" utaltak 420 ezer dollárt, hogy biztosítsák a hajó túlélését", – mondta a védelmi minisztérium alkalmazottja.

Ez év augusztusában Szergej Kiricsenko, az akkor még ukrán vezérkari főnök beszélt a hadsereget sújtó problémákról, azonban mivel nem volt reakció szavaira, 2009 októberében lemondott posztjáról.

1595892963