Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Polgárháborús helyzet a szomszédban

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2011. október 21. 8:26

Törzsgyakorlást rendeztek Kaposváron a MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél. Az október harmadik hetében levezetett kétnapos foglalkozáson egy elképzelt konfliktuson alapuló helyzetben az ezred- és az alegységtörzsek gyakorolták az együttműködést.

1595926257
A kiképzési foglalkozáson szimulált helyzet szerint a NATO- és EU-tag saját ország szomszédságában etnikai alapon polgárháború robbant ki, amely humanitárius katasztrófával fenyeget. A szomszédos „Pannon-Bán Köztársaság" területén működő „Bán Felszabadítási Milícia" folyamatos terrorcselekményekkel tartja sakkban az ország lakosságát, ezzel menekülésre késztetve őket a szomszédos országok irányába. A terrorszervezet saját országunkra is rakétatámadást mért, aminek következtében 12 civil állampolgár életét vesztette. A NATO ekkor döntött a beavatkozás mellett. A kaposváriak feladata: a beérkező szövetséges csapatoknak nemzeti támogatást kell nyújtani, illetve a határzárásban részt vevő zászlóaljharccsoport logisztikai biztosítását is meg kell szervezni és végre kell hajtani.

A beérkező csapatok fogadásának, állomásoztatásának, előrevonásának tervezése az alakulat közlekedéskoordináló századának feladata. A szállítások megszervezése, az elhelyezési körletek biztosítása pedig a szállítózászlóalj és a nemzeti támogató zászlóalj feladata. Mindezek összehangolásáért pedig az ezredtörzs beosztott állománya a felelős.

1595926257
A gyakorlás során a gyakorlatvezetőség újabb és újabb helyzetekkel szembesítette a végrehajtókat, így felmérve az állomány döntéshozatali képességét. A felkészültség, a közös gondolkodás és az operatív végrehajtás elengedhetetlen volt, mert bizony a törzs szakembereinek szembesülniük kellett igen érdekes és összetett helyzetekkel is. Ilyen volt például a Tapolca térségében felállított menekülttábor mindennemű működési feltételeinek megteremtése. Ehhez a szállítózászlóaljnak a szimuláció szerint hat tonna kenyeret, 14 ezer konzervet, hatezer szelet csokoládét és 12 ezer liter vizet kellett elszállítania, így összességében mintegy 25 tonna árut megmozgatva.

A feladat sikeres végrehajtásához a nemzeti támogató zászlóaljnak oszlopbiztosító erőket, míg a közlekedéskoordináló századnak forgalomszabályzókat kellett biztosítania. Ez a példa is remekül mutatja, hogy az alegységek törzseinek nemcsak az ezred törzsével, de egymással is szorosan együtt kellett működniük.

Később diverzánstevékenység következtében egy fontos út vált járhatatlanná, ami a közlekedéskoordináló századnak adott komoly munkát. Új útvonalat kellett tervezniük, figyelembe véve a másik két alegység eszközeinek képességeit.
A végrehajtás során szembe kellett még nézni balesettel, amelynek következtében a menekülteket szállító eszközök működésképtelenné váltak, és több személy is sérüléseket szenvedett; vasúti berakás közbeni vagonkisiklással; illetve élelmiszer és üzemanyag megsemmisülésével járó robbantással.

A gyakorlat valós biztosításában ezúttal első alkalommal vett részt egy térinformatikai munkaállomás, amelynek segítségével tematikus térképeket, vázlatokat lehetett készíteni, adatbázisából pedig a feladatok végrehajtásának tervezéséhez szükséges adatokat lehetett kinyerni. Ilyenek a domborzati viszonyok, az utak, hidak terhelhetősége, amelyek elengedhetetlenek a szállítások tervezésénél.

„A törzsgyakorlás elérte célját, mindenképpen sikeresnek értékelem. A felmerült hiányosságokat kiértékeljük, és a tapasztalatokat felhasználjuk a következő hasonló kiképzési foglalkozás tervezésekor" – mondta el Szikszai László mérnök alezredes, a logisztikai ezred törzsfőnöke.

1595926257