Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kudarcból is erőt lehet meríteni

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2010. november 24. 5:21

Október 1-jétől a HM Zrínyi Kft. munkatársaként is tevékenykedik a magyar vívósport egyik legnagyobb reménysége, Szilágyi Áron. A fiatal sportoló eddigi sikereiről összeállításunk első részében már szót ejtettünk, a folytatásban motivációról, edzésről esik szó.

Ha valaki komolyan sportol, az pofonokat is kap. „Vereség után az ember haragos és csalódott, de ezen túl kell lendülni legkésőbb addig, amikor megkezdődik a felkészülés a következő versenyre. A bizonyítási vágy ilyenkor még új erőt is tud adni, hiszen ha az előző verseny nem úgy alakult, mint terveztem, akkor a következőn még jobban meg akarom mutatni. Szoktam is érezni ezt, idén is előfordult. A világbajnokságon bronzérmet szereztem, pedig az arany volt a célom. A kudarc azonban nagy erőt adott, és a következő grand prix-ről már arannyal tértem haza", mondja kérdésünkre Szilágyi Áron.

1595910360
Áron legközelebb december 18-19-én, az országos bajnokságon készül megmérettetni magát, majd következik a 2011-es év, ami nagyon keménynek ígérkezik. „Februárban lesz a világkupa, áprilistól pedig egy egyéves kvalifikációs időszak veszi majd kezdetét az olimpiára. Ez egyéniben is kemény harc lesz, csapatban pedig méginkább. Az egyéni világranglistás negyedik helyem biztató, de csapatban most csak a tizedikek vagyunk, amivel egyikünk sem elégedett", mondja a sportoló, biztosítva, hogy mindannyian a maximumot nyújtják majd. A csapatversenyek és az egyéni versenyek persze sok mindenben eltérnek egymástól. „A csapatban staféta szerinti a menetrend, ahol kevésbé van idő rendesen kidolgoznod a taktikádat, mint egyéniben. Ugyanakkor egyedül csak magadra számíthatsz, míg csapatverseny során ott van az esély, hogy ha a háromból egy asszót elveszítek, akkor valaki még kiküszöböli a csorbát. És persze fordítva", fogalmaz Szilágyi Áron.

A fiatal vívónak az aktív sport mellett kevés ideje jut a magánéletre, hiszen mellette még egyetemre is jár az ELTE Nemzetközi tanulmányok szakán. „A világbajnoki felkészülés idején edzőtáborokban készülünk, most éppen egy-két hét pihenőidőszakom van. Ilyenkor jut időm más dolgokra. Ha elkezdek alapozni, heti hét edzésre biztosan sor kerül. Versenyidőszakban persze ebből vissza kell venni, hiszen maga a verseny is egyfajta edzés. Utána pedig időt kell adni a szervezetnek a regenerálódásra is", magyarázza.

Kapcsolódó cikk:
Húszévesen a világranglista negyedik helyén

(folytatása következik)

1595910361