Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első félév altisztje lett

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. november 2. 14:27

A Magyar Honvédségben soha senki nem kapott még olyan elismerést a NATO Légierő Parancsnokságán, mint a közelmúltban Ágoston Gergely főtörzsőrmester, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) altisztje. A főtörzsőrmestert a NATO HQ AIRCOM Műveleti Központ idei év első féléve kiváló altisztjének választották.

1596040813

Az elismerést Kevin Huyck dandártábornok, NATO HQ AIRCOM Műveleti Központ parancsnoka  ünnepélyes keretek között adta át Ágoston Gergely főtörzsőrmesternek.

1596040814
A fiatal altisztet az iskolai tanulmányainak befejezése után 2000. július 15-én, avatták őrmesterré Szentendrén gépesített lövészként, majd első beosztásába Tatára került, az MH 25. Klapka György lövészdandárhoz, lövész rajparancsnoknak. Itt a szakaszaltiszti beosztásig jutott előre  a ranglétrán.
2013-ig – az MH LVIK-hez kerüléséig – több misszióban járt: 2007-ben a Koszovóban, a KFOR-ban, 2008-ban Bosznia-Hercegovinában, az EUFOR-ban, 2010-ben és 2012-ben pedig Afganisztánban, az OMLT-ben szolgált. Utóbbiért két alkalommal is kiérdemelte az Ohio National Guard Commendation Medal-t. Ezt az elismerést az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka a kiemelkedően elvégzett feladat után dicséretként, elismerésként adományozza. A főtörzsőrmester missziókon túl öt alkalommal az Amerikai Egyesült Államok tengerészgyalogságának tanfolyamain (USMC) is részt vett.

Ágoston főtörzsőrmester az MH LVIK-nél teljesített szolgálata során bizonyságot tett szakmai felkészültségéről és rátermettségéről, ezért a NATO Légierő Parancsnokság, (NATO Allied Air Command NATO HQ AIRCOM, Operations Center, Air Policing and Reporting Section, Staff Assistant) műveleti központ, légtérellenőrző és jelentési részleg beosztott altiszt beosztásába vezényelték.

A honvedelem.hu kérdésére a főtörzsőrmester elmondta: munkája során ideiglenes jelleggel tiszti feladatköröket is ellátott, illetve szolgálati feladatkörén túl egyéb – a műveleti központot érintő – szervezési feladatokat is magára vállalt, valamint a koalíciós erőkkel is szorosan együttműködött.

Fotó: MH LVIK archív