Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katona Európa legjobb vadászíjásza

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. április 29. 7:05

Vadászíjász Európa-bajnokságot nyert idén februárban Bánszki Gábor őrnagy, akinek ez már a harmadik hasonló díja a világbajnoki, illetve tizenhét országos bajnoki címe mellett. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Testnevelési és Sport Központjának igazgatójaként dolgozó katonasportolóval e győzelem apropóján beszélgettünk.

Mióta foglalkozik íjászattal?

Mindig is bennem volt a motiváció a távoli dolgok eltalálását illetően, de tizenhat-tizennyolc éves koromban gondoltam először arra, hogy íjat kellene a kezembe venni. Éppen ifjúsági válogatott tízpróbázóként voltam kint Jugoszláviában, amikor megvettem az első íjamat, hiszen ott akkoriban jobb ellátottság volt ezen a téren. Ezután 1990-ben, a Testnevelési Egyetem elsőéves hallgatójaként ismerkedtem meg egy felettem járó hallgatótárssal. Az ő buzdítására léptem be a Magyar Terep- és Vadászíjász Egyesületbe. Itt különböző szakágak léteztek, én azonban elsősorban vadászni szerettem volna, így elsődleges érdeklődési körömként a vadászíjászatot jelöltem meg. Eredetileg hobbiról volt szó, ám bekerültem a mókuskerékbe, és elkezdtem versenyekre járni. Nem tudtam úgy versenyre menni, hogy ne készüljek fel, és miután felkészültem, már jöttek az eredmények. Az atlétikát abbahagytam, a diploma után már nem folytattam, csak az íjászat maradt. Az első komolyabb sikereimet 1992 körül arattam.

Miben áll a vadászíjászat lényege a hagyományosabb, például az olimpiáról is ismert íjászathoz képest?

A vadászíjászatot valójában érdemes megkülönböztetni az íjas vadászattól. Utóbbi a vad elejtésére törekszik, a vadászat több ezer éves ősi formája, a vadászíjászat pedig állat alakú célokra lövést jelent. A néha két-, de most már sokkal inkább háromdimenziós állatfigurák életnagyságúak, valós színűek – tulajdonképpen olyanok, mint egy állatszobor, ami olyan anyagból készült, hogy megfogja a találatot. A lövés ezáltal értékelhetővé válik, a nyílvessző pedig sértetlenül kihúzható. Az értékelési zónák távolról nem láthatóak, vagyis a megfelelő találathoz anatómiai tapasztalatra van szükség. Ez ugyan versenyenként változó, de általában a sebzés öt, a tüdőlövés nyolc, a szívlövés pedig tíz pontot ér. A versenyek további jellemzője, hogy egyetlen lövést adunk le ismeretlen távolságba, amihez az adott lőállásból meg kell becsülni a távolságot. Ez a meredek röppályájú nyílvessző miatt elég nehéz. Ha két-három méterrel mellébecsülöm, kis szerencsével még esetleg tudok sebzést elérni, de mivel csak egy lövés van, bármennyire is tökéletes a mozdulat, a komolyabb távolságbecslési hiba miatt nulla pontot ér majd. Ha belegondolunk, magát a vadászatot is ez jellemzi: ha eltalálom az állatot, elejtem, ha pedig nem, az semmit sem ér, mert legfeljebb elriasztom vele. Érdekesség volt a szóban forgó tornán, hogy itt csak a halálos zóna ért tíz pontot, a sebzés viszont – ami a vadászatban is kerülendő – mínusz öt pontot jelentett. Vagyis jól meg kellett gondolni, hová lő az ember.

Ön szerint mitől lesz valaki jó íjász?

Azt szoktuk mondani, hogy az íjászat 80 százalékban mentális sport, vagyis a fókuszálási, koncentrációs képességnek magas szintűnek kell lennie amellett, hogy a mozgástechnika elsajátítható. Egy barátom szokta mondani, hogy aki eleget lövöldözik a cél felé, az előbb-utóbb eltalálja – ez tényleg így is van. Egy-két, sőt, akár sok jó lövése is lehet akárkinek, de az, hogy egy versenyszituációban a lövések legnagyobb hányada jól sikerüljön, már igencsak mentális kérdés. Az íjászat az ismétlés művészete. Nem az a kérdés, hogy tudsz-e tízest lőni, hanem az, hogy meg tudod-e ezt ismételni állandóan és folyamatosan. A vadászíjászat kapcsán pedig meg kell ismételnem, amit az előbb mondtam: ha az első lövés nem jó, nulla pontot lőttél, és úgy jársz, mintha az olimpiai íjászatban mind a hat vesszőt mellélőtted volna, ami ugye nem szokott előfordulni.

Mennyit számít a felszerelés minősége?

Őseinknek sem voltak kimondottan fejlett technikai eszközeik, az emberi tényező emelte olyan magas szintűre a teljesítményüket. Összességében azt tudom mondani, hogy egy olimpiai bajnok felszerelésével egy „átlagos" íjász rosszabbul lőne , mint az olimpiai bajnok egy „átlagos" felszereléssel. Alapvetően az azonos teljesítmények között dönt az, hogy kinek van jobb felszerelése.

Mondhatjuk, hogy Magyarországon a hagyományőrzés népszerűségével párhuzamosan egyfajta divattá vált az íjászkodás?

Mondhatjuk. 1988-tól kezdődően a terep- és vadászíjászat terén nagy felfutásnak lehettünk tanúi, a történelmi íjászat pedig mára elég jelentős tömegeket mozgat meg. Ennek a nemzeti érzület mellett egyébként a felszerelések viszonylagos olcsósága is az okai között van, hiszen egy honfoglalás-kori íjutánzat már 20-30 ezer forintért megvásárolható.

A vadászat máig megosztja az embereket. Az ön számára miben áll a vadászat és azon belül az íjas vadászat szépsége?

Mint mondtam, elsősorban eredetileg is maga a vadászat érdekelt, 1994-ben le is tettem a magyar állami vadászvizsgát a kiegészítő íjas vadászati vizsgával. Ami a vadászat szépségét illeti, akiben van affinitás, annak nem kell magyarázni, miben rejlik ez, akiben pedig nincs, annak hiába magyarázom. Vagyis nem is akarom megmagyarázni senkinek, mi a szép a vadászatban – az ellenzők biztos, hogy furcsának találnák az indokaimat, én pedig az ő ellenérveiket nem érteném meg. Ezt vagy érzi az ember, vagy nem. A vadászatot a természet szeretete, szépsége teszi varázslatossá. Ahogy Széchenyi Zsigmond fogalmazott egykor: „a vadászat vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás". Ha sikerül elejteni és terítékre hozni a vadat akár tűzfegyverrel, akár íjjal, akár sólyommal, az már csak a pont az i betűn. Emellett azonban ott van még a cél elérésének tervezése, megvalósítása, megélése, a fagyos hajnalok, a zuhogó eső, a szúnyogok által megzavart álmos délutánok az ártérben – ez mind a vadászat. És ezek mind olyan élmények, amiket ebben a formában csakis a vadászat során lehet megélni. Másként dobog az ember szíve ilyenkor. Ha nem sikerül elejteni a vadat, akkor is rengeteg élménnyel gyarapodik a vadász. A külső szemlélő szerint talán sikertelen volt, pedig távolról sem. Sőt, néha a cél elérése picit rosszabb, mintha nem sikerül, ugyanez azonban a sportra is igaz. Emlékszem, amikor 2006-ban először világbajnokságot nyertem, és öt perccel az eredményhirdetés után már azt éreztem: tizenöt éven át azért dolgoztam, hogy felállhassak a dobogó legfelső fokára, most pedig elveszítettem a célomat. Utána évekig tartott, mire ismét megtaláltam, miért is kezdtem az egészet, hiszen egy idő után természetszerűen bekerültem a teljesítménykényszerbe: válogatóverseny, Eb, vb… A 2000-es évek elejétől már gyakorlatilag csak versenyeztem, nem is vadásztam. Ezután döbbentem rá ismét, hogy maga az eseményen történő részvétel a fontos, és ismét visszataláltam a vadászathoz is. Úgy gondolom az íjászatot legfeljebb szüneteltetni lehet, abbahagyni nem – aki egyszer ráérzett e sportág szépségeire, örökké a szerelmese marad.

Sportolóként milyen célokat tűzött ki maga elé a közeljövőre nézve?

Hamarosan indulok egy szabadtéri vadászíjász Eb-n Olaszországban. 2003-ban ugyanezen a helyszínen voltam először világbajnoki dobogón ezüstéremmel, szeretnék most is dobogós helyezést elérni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Testnevelési és Sport Központjának igazgatójaként mivel foglalkozik? Mi a központ elsődleges rendeltetése?

Az alaprendeltetés az, hogy a hallgatókat testnevelés tantárgyból oktassuk, illetve úgy a honvédtiszt-jelöltek, mint a civil hallgatók számára biztosítsuk a megfelelő fizikai erőnlétet. A honvédtiszt-jelölteknél elsősorban a katonaélettel összefüggő mozgásokról, képességek fejlesztéséről van szó: önvédelem, katonai közelharc-kézitusa, pusztakezes és fegyveres technikák, szükségeszközök használatának oktatása történik. Korábban a katonai közelharcban az ellenfél megsemmisítésére kellett törekedni, most azonban a békefenntartó műveletek más hozzáállást kívánnak meg: előtérbe kerültek a különböző kényszerítő alkalmazások, a bilincselés, az elvezetés. Ezek is kiemelt szerepet kapnak a képzés során, de tanítunk például kézigránát-hajítást is. Bármennyire is idejétmúltnak tűnhet mindez, a hajítókészség kiemelten fontos. Ugyanígy úszás, vízi kiképzés is zajlik, és a kardvívás oktatását is tervbe vettük. Van egy kiválóan felszerelt, húsz elemből álló, 500 méteres akadálypályánk, amit különböző feltételekkel, egyénileg és csoportosan végrehajtva, a megfelelő szinten kell teljesíteni. A leendő tiszteknek ráadásul fel kell készülniük a beosztott állomány testnevelésének irányítására is, így anatómiai, élettani, edzéselméleti, testnevelés-elméleti ismeretekben is részesülnek, és kollokviumon adnak számot ez irányú tudásukról. Ezenkívül kiemelt fontosságú az MH Ludovika Zászlóaljjal közösen a honvédtiszt-jelöltek kiválogatása, felkészítése és versenyeztetése a Magyar Honvédség sportbajnoki rendszerében.

Ön szerint miért fontos egy katona esetében a testnevelés?

Nem szabad összetévesztenünk a filmeket a valósággal. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy az íróasztal mögött ülve, kizárólag egy joysticket irányítva vagy a számítógépet nyomogatva fogunk sikereket elérni a harctéren, A modern hadviselés nem írta felül az alapvető, fizikai teljesítőképességgel kapcsolatos elvárásokat. Ahhoz, hogy a missziós feladataikat katonáink ellássák, komoly fizikai állóképességre van szükségük. Az, hogy valaki például Afganisztánban napi tíz-tizenkét órában viseli a védőfelszerelést és elvégzi a feladatát, nem kis terhelést jelent. Ha süvítenek a golyók, és az ember nem tud a felszerelésben gyorsan beugrani a fedezékbe, nagyobb eséllyel találják el. A felkészülés verejtékkel, fáradsággal, nehézségekkel jár, s nem kerülhető el. A testnevelés és sport megtanít arra, hogy csak az elvégzett edzésmunkával lehet fejlődni, előrébb jutni. Sőt, még a szinten tartáshoz is edzeni kell. Aki sportol és karbantartja a testét, annak az íróasztal mögött ülve is nagyobb a munkabírása.