Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Úgy nyerjük meg a háborút, hogy nem kell fegyvert használnunk!”

Szöveg: kormany.hu |  2011. március 16. 10:27

A Magyar Honvédség Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (CIMIC) esélyt ad arra, hogy fegyver használata nélkül nyerjük meg a háborút – vélekedik Molnár Mihály őrnagy. Sorozatunk a katonai pálya örömeit, feladatait mutatja be egy-egy életutat ismertetve…

A Magyar Honvédség évtizedek óta vesz részt békefenntartásban. Ma megközelítőleg ezer katona – távol a hazájától és szeretteitől – segít a béketeremtésben és újjáépítésben. A Magyar Honvédség Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ 2004 óta van jelen különböző műveleti területeken. Mielőtt nekivágnak e nemes feladatnak, hónapokon át kiképzéseken, gyakorlatokon vesznek részt. Miután hazaérkeznek, a tapasztalataikat, ismereteiket átadják a következő váltásnak…
Eközben az itthon maradt családtagokban kérdések merülnek fel. Milyen életük van a hozzátartozóiknak messze az otthonuktól, hogyan dolgoznak együtt a civil lakossággal, milyenek a hétköznapok? Sorozatunk erre ad választ…

1595915713
Ön már háromszor teljesített szolgálatot Afganisztánban. Minden ember életében vannak életszakaszok, amelyek meghatározzák további sorsát. Egy katona szakmai pályafutásában ez kétszeresen igaz.

Úgy fogalmazhatnék, hogy rendfokozattal jöttem a világra. Nyolcéves lehettem, amikor már komoly bandavezér voltam. Pécs külvárosában éltünk, a város szélén az erődhöz közel. A környékbeli srácokkal – a Pál utcai fiúkhoz tudnám magunkat hasonlítani – az erdőben lerakott szemétből, ami számunkra akkor kincsnek számított, kardot, páncélt és sisakot készítettünk. Majd ezekkel a harci-felszerelésekkel páholtuk el egymást.

Ennek a gyermekkori élménynek meghatározó szerepe volt a pályaválasztásában?

Igen, nagyon is. Általános iskolában nagyon jó tanuló voltam, ezért is nem értették a tanáraim, hogy amikor eljött a pályaválasztás ideje, akkor miért csak a katonai kollégiumot jelöltem be. Próbáltak meggyőzni és biztattak, hogy talán máshová is sikeresen jelentkezhetek. Én mindezek ellenére hajthatatlan és elszánt voltam, katona akartam lenni. Középiskola után a főiskolán harckocsi szakra jelentkeztem. A legerősebb fegyvernem, a harcmező királya. Négy év után, frissen végzett hadnagyként, tele tettvággyal Tapolcára kerültem. Napokig tudnám mesélni a vicces katonatörténeteket. Azért az élet a csapatnál már más volt, mint az iskola falai között. Kezdtem megkomolyodni és családot szerettem volna alapítani, így visszatértem gyermekkorom színhelyére, Pécsre. Alig pár éven belül – a honvédségi átszervezések miatt – az alakulatom megszűnt, így újra búcsút intettem a szülővárosomnak.

Hogyan élte meg a változásokat?

Ez a katonasors. Van, aki egy egész életen át egy városban, egy alakulatnál szolgál, más az ország egyik végletéből a másikba költözik. Mindkettőnek van előnye és hátránya is. Akkor ott véget ért egy korszak, váltani kellett. Szerencsém volt, mert több lehetőség is adódott.

1595915713
Hogyan és miért döntött úgy, hogy CIMIC-es lesz? Hiszen amíg a harckocsi erővel győz, addig a CIMIC, úgymond szép szóval.

A döntésem meghozatalában a volt parancsnokom segített. Aki megmutatta a lehetőséget ebben az új képességben. A CIMIC esélyt ad arra, hogy úgy nyerjük meg a háborút, hogy nem kell fegyvert használnunk!

Hogyan emlékezik vissza az első misszióban töltött időszakra?

Harminckét lépcsőfoknyi gondolkodási időt kaptam mielőtt igent mondtam. 2004-ben azután elindultam Kabulba, CIMIC tisztnek. Nagyon vártam és vágytam a lehetőségre. Abban az időben még elég hiányosak voltak az ismereteink Afganisztán kultúrájának alapvető szabályairól, komoly vallási szokásairól, az emberek mindennapi gondjairól és problémáiról. Pedig ezek nélkül az ismeretek nélkül a helyiek nem fogadnak el bennünket, nem állnak velünk szóba, hiteltelenné válunk a szemükben. A munkánkhoz viszont elengedhetetlen, hogy jó kapcsolatot alakítsunk ki, hogy elfogadjanak bennünket. Sokat olvastam akkoriban erről az országról, az ott élő emberekről az interneten, a könyvtárban. A nagy „tanítómestereim" azonban azok az élethelyzetek voltak, amelyeket nap mint nap átéltem.
Igazán kreatívnak kellett lennünk, hiszen például az elődeink, a kanadaiak több millió dolláros költségvetéssel rendelkeztek. Mi azonban tele voltunk tettvággyal, lelkesen jártuk a Kabul környéki falvakat. Egyik alkalommal betévedtünk egy olyan faluba, ahol nagyon sokan megbetegedtek. Már másnapra oltókampányt szerveztünk. Mivel kevés orvos volt, így mi is besegítettünk. Egyfelől megrázó volt látni a szenvedésüket, másfelől jó érzés töltött el, hogy hozzájárulunk a gyógyulásukhoz. A legmegrendítőbb élményem a kabuli kórházban tett látogatásunkhoz kapcsolódik. A kórtermekben és még a folyosókon is rengeteg beteg gyermekekkel találkoztunk. Attól kezdve többször belátogattuk a hozzájuk, akiket mindig valami finomsággal leptünk meg.
Először szembesültem az igazi nyomor látványával, a reménytelenséggel és ekkor ott, az ember átértékeli az életét!

1595915713
Mégis újra visszatért az afgánok földjére, mint a Tartományi Újjáépítési Csoport CIMIC főnöke. Mi változott a két-három év alatt?

Az emberek gondolkodásmódja nem igazán változott: „a külföldi katonák azt hirdetik, hogy segíteni jöttek, értünk vannak itt; majd megoldják helyettünk a problémákat"- mondják sokan. Minden támogatás kevés azonban, ha a helyiek nem járulnak hozzá sorsuk jobbra fordításához. Minden nap harc a fennmaradásért. Az afgánok belefáradtak a hosszú évek háborúiba és félnek a tálib-uralom térhódításától is. Erre vezethető vissza az, hogy egyre romlik a biztonsági helyzet. Emellett azonban vendégszeretetük, ragaszkodásuk semmit sem változott. Évek múlva is barátként, Dzságlán Misiként, azaz „Misi őrnagyként" üdvözöltek.

A kint eltöltött hónapok befolyásolták az ön kapcsolatát az emberekkel, hatottak az ön gondolkodására?

Másként nézek a magyarországi szegény emberekre. Szándékomban áll – és már régóta gondolkozom azon -, hogy szabadidőmben önkéntesnek szegődöm az egyik segélyszervezethez. Ha nehézségbe ütközök, eszembe jut a kinti emberek reménye a kilátástalanságban és ez erőt ad, hogy megtaláljam a megoldást!

Az önkéntesség még várhat, hiszen most leginkább a babaszobában van önre szükség! Egy hónapja született meg ugyanis Stefánia nevű kislánya.

Ez most egy új és komoly szerep. A hivatásunk áldozatokkal jár és sokszor egész embert kíván, de meg kell találni az egyensúlyt! Eddig szerencsés voltam, a karrieremben végigjártam a fontosabb állomásokat, amelyek előre vittek. Még hosszú út áll előttem, még vannak céljaim, ötleteim. Ebben az életszakaszban most a család kap nagyobb hangsúlyt. Fontos, hogy lássam a lányom fejlődését, az első mosolyát és lépését!

(Szöveg és fotó: Varga Erika zászlós)