Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pótfelvételi a nemzetvédelmi egyetemen

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. július 8. 6:31

Megjelent a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) rektorának PhD-képzésre és egyéni doktori felkészülésre szóló pótfelvételi felhívása a 2011 szeptemberétől kezdődő tanulmányi időszakra. A doktori fokozat egy adott tudományszak magas színvonalú ismeretét, annak új eredményekkel gazdagító művelését és az önálló kutatómunkára való alkalmasságot tanúsítja. A szervezett képzés és az egyéni felkészülés oktatási, illetve kutatási hátterét a ZMNE akkreditált doktori iskolái biztosítják.

1595921475
A pótfelvételi lehetőségéről, és általánosságban a ZMNE-n folyó doktori képzésről Dikácz Csaba őrnagy, a Tudományszervező Központ főtisztje adott tájékoztatást. Elmondta, hogy a tavaszi felvételi eljárásban a Hadtudományi Doktori Iskolába 18 fő, míg a Hadmérnöki Doktori Iskolába 12 fő nyert felvételt, így a 40–40 fős felvehető keretlétszám lehetőséget biztosít a pótfelvételi eljárásra történő jelentkezésre.

Az elmúlt évekhez képest alacsonyabb a jelentkezők száma, aminek egyik lehetséges okaként Dikácz őrnagy a munkáltatói támogatási lehetőségek beszűkülését említette.

„A doktori képzésre való felvétel jelentős anyagi teher vállalását is jelenti egyben, amelyet sajnos egyre kevesebben tudnak önerőből felvállalni, egyes esetekben az ígéretes tudományos karriernek is akadályát képezve. A tudományos fokozat megszerzésének folyamata az anyagiak mellett azonban nagyfokú elkötelezettséget és nem ritkán jelentős áldozatvállalást is igényel úgy a doktorandusztól, mint annak családjától. Így lesz végül a Szenátus tavaszi, illetve őszi ünnepi ülésének keretében átadásra kerülő doktori oklevél a közös siker bizonyítéka."

A ZMNE-n folyó doktori képzés egyik fontos szervezője dr. Bodrogi László nyugállományú ezredes, egyetemi tanár, a Hadtudományi Doktori Iskola vezetőjének helyettese, aki a mennyiség és minőség vonatkozásáról beszélt.

1595921475
„Nem tartom tragédiának, ha kevesebben vesznek részt doktori képzésben, én inkább az eddigi számot tartottam soknak, hiszen az elmúlt években volt, hogy csaknem ötven főt vettünk fel " – szögezi le Bodrogi professzor.

A doktori képzés akkreditációja óta, 1997-től napjainkig összesen 425 fő – köztük hét külföldi állampolgár – szerzett a nemzetvédelmi egyetemen PhD tudományos fokozatot.

Bodrogi professzor úr szerint befolyásolhatja a jelentkezők korábbinál alacsonyabb számát az egyetem küszöbön álló átalakulása miatti várakozás is, bár mint mondja: „az idén is következetesen próbáltuk a minőségi kritériumokat érvényesíteni, ezért a hozzánk jelentkező 26 főből – a felvételi pályázati anyagokban tapasztalt formai hiányosságok miatt, valamint a felvételi beszélgetésen nyújtott teljesítmények alapján – mindössze 18 főt vettünk fel".

Örvendetes tény viszont az angol nyelvű képzés iránti megnövekedett igény, ami ugyanakkor komoly idegennyelvű előadói képességet igényel a doktori képzésben részt vevő oktatóktól.

A ZMNE doktori iskoláinak vezetése bízik abban, hogy a pótfelvételi meghirdetése nem marad hatástalan. Nem tagadják, elsősorban külföldi jelentkezőkre számítanak, mert több olyan állam is van a kontinensen, ahol nincs hadtudományi doktori képzés, márpedig a tudomány művelése, bármilyen drága is, nélkülözhetetlen napjainkban.

A fentiek alapján megállapítható, hogy az egyetem nyitva áll a szélesebb értelemben vett védelmi területen önálló tudományos munkát folytatni szándékozók előtt, akik vállalásuknak megfelelve egyszer majd ott állhatnak a Zrínyi szablyánál ünnepi doktori eskütételük alkalmával.

A tanévet megkezdők névsora így még nem teljes, de szeptember második felében minden kiderül…

Fotó: A szerző felvételei

Dokumentumok