Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rákóczi legfőbb tanácsadójára emlékeztek Hajdúhadházon

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hdgy. |  2010. május 11. 13:41

Az alkalomhoz méltó megemlékezéssel ünnepelték meg Vay Ádám születésének 353. évfordulóját Hajdúhadházon. A kiképzőbázis 2005 májusában vette föl ezt a nevet abból az alkalomból, hogy 2004 őszén bezárt a nyíregyházi Vay Ádám laktanya, és a személyi állomány a debreceni dandárhoz, azon belül pedig főként a hajdúhadházi bázishoz került.

A koszorúzási ünnepségen Dr. Bene János történész, muzeológus, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Múzeumok igazgatója ünnepi beszédében elmondta, hogy Vay Ádám II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem oldalán harcolt a szabadságért, 1703-tól udvari kapitány, majd a jászok és a kunok főkapitánya lett. Munkácsy főkapitány, Udvari Tanács elnöke, a szécsényi országgyűlés szenátora, az Erdélyi Fejedelem Tanácsának tagja, Békés vármegye főispánja, huszti főkapitány is volt. Mindezen funkciói alapján Rákóczi legfőbb bizalmasának fogadta, gyakran közvetített a protestáns rendek és a katolikus fejedelem között.

1595901643
Udvari főkapitányi, majd főmarsalli címet is kapott s az udvari hadak főparancsnoki jogköre alapján a legmagasabb rangú tábornokok közé sorolhatjuk. 1711. március 4-én lengyelországi emigrációba vonult, ő volt az egyetlen, aki nem önszántából, hanem a fejedelem felszólítására távozott Magyarországról népes családjával együtt.

Az ünnepi köszöntőt követően Vay Ádám szobránál koszorút helyezett el Csabai Lászlóné Nyíregyháza polgármestere, Polyák András alezredes, a MH. 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnök helyettese, Karászi Zsolt őrnagy a MH Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság 7. Toborzó és Érdekvédelmi Iroda parancsnoka, Tóth Sándor nyá. ezredes és Dallosné Buzsik Katalin zászlós a Nyíregyházi Honvéd egyesülettől, valamint Béres László Hajdúhadház polgármestere.
Az emléknapot a debreceni helyőrségi katonazenekar műsora zárta.

1595901643