Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rangos NATO-elismerést adtak át Kecskeméten

Szöveg: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis | Fotó: Tóth Róbert főhadnagy |  2021. október 29. 16:29

A NATO Eltökélt Támogatás műveletben betöltött egyéni törzsbeosztásban tanúsított példamutató helytállása és kiemelkedő munkája elismeréséül Tod D. Wolters vezérezredes, a Szövetséges Erők Európai Főparancsnoka (Supreme Allied Commander Europe, SACEUR) elismerő oklevéllel (SACEUR Recognition Award) jutalmazta Fejes Szabolcs őrnagyot, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis logisztikai zászlóaljának törzsfőnökét.

NATO_elismerés (1)

Az oklevelet és a hozzá tartozó emlékplakettet a legutóbb megrendezett ünnepi állománygyűlésen Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka adta át.

NATO_elismerés (2)

Fejes őrnagy 2020. február 21. és december 22. között teljesített szolgálatot a NATO Eltökélt Támogatás (NATO Resolute Support) műveletben Afganisztánban, ahol az Északi Kiképző Támogató és Tanácsadó Parancsnokság (Train Assist Advise Command - North, TAAC-N) törzsében töltött be beosztásokat. Hat hónapig az Összhaderőnemi Logisztikai Főnökség (CJ4) főnökhelyetteseként az Afgán Nemzeti Védelmi Biztonsági Erők logisztikai fejlesztéséért volt felelős, majd szeptembertől - a logisztikai feladatai ellátása mellett - az Afgán Nemzeti Hadsereg Tanácsadó Csoport parancsnokának katonai asszisztensként szolgált.

Fejes őrnagyot az idei év elején a TAAC-N vezetősége javaslatára Austin Scott Miller vezérezredes, a NATO Resolute Support akkori parancsnoka terjesztette fel a magas szintű elismerésre.

A 2014-ben alapított SACEUR Recognition Award díjat – amely a NATO második legrangosabb kitüntetése – minden év tavaszán és őszén nyújtják át a kiválasztottak kiemelkedő szolgálatteljesítésének elismeréseként. A Szövetséges Műveleti Parancsnokság (Allied Command Operations, ACO) kötelékében szolgáló mintegy hatezer fő kevesebb, mint fél százaléka részesül évente az elismerésben. Fejes őrnagy ötödik magyarként vehette át a díjat.