Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen:„siker minden tagország biztonságának szempontjából”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 2. 19:19

A NATO-tagországok biztonságának szempontjából sikernek nevezte Anders Fogh Rasmussen főtitkár az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat vezetője, Oszama bin Laden elleni hadműveletet, amely kioltotta a terroristavezér életét. „Ez nagy siker a NATO-szövetségesek és mindazon országok biztonságának szempontjából, amelyek csatlakoztak a nemzetközi terrorizmus fenyegetése elleni fellépéshez, és biztonságosabbá teszi a világot mindenki számára” – fogalmazott Brüsszelben kiadott közleményében a főtitkár, Barack Obama amerikai elnöknek és a műveletben érintetteknek külön gratulálva.

Emlékeztetett arra, hogy a szövetség a 2001. szeptemberi – amerikai célpontok elleni –, Bin Ladenéknek tulajdonított merényleteket az összes NATO-tag elleni támadásnak tekintette, amint azt alapszerződése előírja.

Rasmussen egyúttal megemlékezett arról a több ezer ártatlan áldozatról, amelyeket a terrortámadások követeltek világszerte.

Leszögezte azt is, hogy a terrorizmus továbbra is közvetlen fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra és stabilitásra. Emiatt a nemzetközi együttműködés továbbra is kulcsfontosságú, és a NATO a középpontjában áll ennek az együttműködésnek – tette hozzá.

Anders Fogh Rasmussen hangoztatta, hogy a NATO és szövetségesei folytatják küldetésüket, hogy biztosítsák: Afganisztán többé nem lesz a szélsőségesség melegágya, hanem békében fejlődik tovább.

Kiáll a szövetség a szabadság, a demokrácia és az emberiesség értékei mellett is, amelyeket Bin Laden szét akart rombolni – emelte ki a dán politikus.