Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendeződhet a balkáni menekültkérdés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 26. 6:18

Együttműködésük szorosabbá tételében állapodott meg csütörtökön Belgrádban négy volt jugoszláv tagköztársaság külügyminisztere a menekültkérdés rendezése érdekében, ez ugyanis több mint egy évtizeddel a délszláv háborúk után is megoldásra vár.

A szerb, a horvát, a boszniai és a montenegrói külügyminiszter a tanácskozásról kiadott közleményben megállapította: a menekültkérdést a négy ország egyikében sem oldották meg maradéktalanul, erősíteni kell a regionális együttműködést.

A házigazda, Vuk Jeremic szerb külügyminiszter kijelentette: a menekültek nem válhatnak az egyes országok politikájának túszaivá, és nem szenvedhetnek hátrányos megkülönböztetést.

Jeremic felszólította a résztvevőket, hogy a nagy szavak után cselekedjenek, és emlékeztetett arra, hogy országában 86 ezer menekült él.

HIRDETÉS

Sven Alkalaj boszniai külügyminiszter megjegyezte, az 1992-1995 közötti boszniai háborúban közel 2,2 millió ember jutott menekültsorsra, s közülük több mint félmillió máig nem költözött vissza egykori lakóhelyére.

Montenegróban több mint 16 ezer boszniai és koszovói menekült él.
A miniszterek megállapodtak abban, hogy a következő kilenc hónapban nemzetközi adományozói értekezletet szerveznek a menekültek hazatérésének, vagy társadalmi beilleszkedésüknek a támogatására, a jövő év elején pedig regionális menekültügyi konferenciát rendeznek.

CímkékKoszovó